02 July, 2014

Spring minestrone soup


Spring minestrone

So far the spring and early summer have been a bit strange. We had only one week of terrible African heat (unlike previous years, thanks God), that was almost immediately followed by moderately warm to hot, some days and evenings even chilly, with summer storms and winds. In one word, ideal for bringing a bowl of minestrone to the table. And what a lovely minestrone it was. Delicious indeed. Packed with lots of seasonal vegetables, all the stuff that I love, from peas and fava beans to zucchini, asparagus and green beans, and of course basil and parsley I've been growing on my balcony were just a perfect final touch.
The recipe comes from Jamie magazine, that I'm so glad is now available in Italy, because it's one of the best food magazines, packed with great recipes. And anyone following my blog long enough knows how much I love Jamie Oliver's recipes.
I made very few changes as far as ingredients, but that's the whole point of minestrone after all. You gradually change, add or take ingredients as they come into or out of season. Just keep it simple and aromatic. And enjoy.



Spring minestrone


Spring minestrone
(adapted from Jamie Magazine)

* 1 onion (or 2-3 spring onions/scallions)
* 2 cloves of garlic
* 4 cellery stalks
* 1 potato
* 400 g asparagus
* 300 g green beens
* 1 zucchini
* 200 g fava beans
* 300 g peas
* a piece of parmigiano crust
* extra virgin olive oil
* a handful of fresh parsley and basil leaves
* 4 slices of bread, toasted
* salt
* 1 liter vegetable stock

Finely chop the onion (or spring onions).
Cut the celery stalks, the potato and the zucchini into small cubes.
Break the asparagus to remove the lower, wooden part. Cut off the tips and set aside. Cut the rest of asparagus into small pieces.
Cut the green beans into 1 cm pieces.
Remove the fava beans from the pods and boil them for a few seconds. Drain and remove the white skin that covers them.
Finely chop one garlic clove and leave the other one whole.
Put 4 TB spoons of extra virgin olive oil in a pot. When the oil is warm add the onion, chopped garlic and the celery and cook for 10 minutes on low heat being careful they don't burn.
Add all the other vegetables except the asparagus tips and cook for 5 minutes stirring.
Add the vegetable stock and the parmigiano skin brushed and washed careffuly, bring to a boil. Lower the heat and cook covered for 20 minutes.
Add the asparagus tips and cook for 5-6 minutes longer. Remove from heat. Add the finely chopped herbs, leaving 1 TB spoon of herbs aside. Let minestrone rest for 10 minutes.
Toast the bread slices then rub them with a garlic clove and a little extra virgin olive oil.
Mix 1 TBspoon of chopped herbs you set aside earlier with 1 TB spoon of of extra virgin olive oil and 1 TBspoon of grated parmigiano cheese.
Place one slice of bread in each plate/soup bowl. Pour in the minestrone and top with aromatic olive oil you prepared.
Serve immediately.




Spring minestrone


Minestrone primavera
(da Jamie Magazine)

* 1 cipolla (o 2-3 cipollotti)
* 2 spicchi d'aglio
* 4 gambi di sedano
* 1 patata
* 400 g di asparagi
* 300 g di fagiolini
* 1 zucchina
* 200 g di fave sgusciate
* 300 g piselli
* un pezzo di crosta di parmigiano
* olio extravergine d'oliva
* una manciata di foglie di prezzemolo e basilico
* 4 fette di pane, tostato
* sale
* 1 litro circa di brodo vegetale

Pulite e tritate la cipolla/ o cipolotti.
Tagliate il sedano a dadini.
Pulite la patata e tagliatela a dadini.
Lavate gli asparagi, spezzatele e buttate via la parte inferiore legnosa del gambo. Tagliate le punte  e mettetele da parte. Tagliate il resto dei gambi a rondelle.
Spuntate i fagiolini e tagliateli a pezzi da 1 cm.
Spuntate le zucchine e tagliatele a dadini.
Pulite le fave, sbollentatele brevemente e togliete la pellicina bianche che le ricopre.
Tritate 1 spicchio d'aglio e lasciate intero l'altro.
Scaldate 4 cucchiai di olio extra vergine.
Soffriggete la cipolla, l'aglio tritato e il sedano sul fuoco basso per 10 minuti facendo attenzione che le verdure non bruciano.
Unite le patate, asparagi a pezzettini (aggiungete le punte più tardi), i fagiolini, i piseli, le fave e la zucchina e lasciate insaporire per 5 minuti.
Aggiungete il brodo, la scorza di parmigiano ben lavata con una spazzola, portate a bollore, poi abbasate la fiamma e lasciate cuocere per 20 minuti nella pentola coperta.
Aggiungete le punte dei asparagi e cuocete ancora 5-6 minuti.
Spegnete il fuoco, aggiungete prezzemolo e basilico tritati (mettete da parte un cucchiaio delle erbe tritate). Lasciate riposare per 10 minuti.
Nel frattempo tostate 4 fette di pane. Strofinatele con lo spicchio d'aglio tagliato a metà e un po' di olio.
Mescolate le erbe lasciate da parte con 1 cucchiaio di olio extra vergine e 1 cucchiaio di parmigiano grattugiato.
Mettete una fetta di pane tostata nel piatto, versatevi il minestrone, aromatizzate con l'olio preparato e servite caldo.



Spring minestrone


Proljetni minestrone
(iz Jamie magazina)

* 1 glavica luka (ili 2-3 mlada luka)
* 2 češnja bijelog luka
* 4 stapke celera (ne korijena)
* 1 krumpir
* 400 g šparoga
* 300 g okruglih zelenih mahuna
* 1 tikvica
* 200 g očišćenog boba (može i smrznuti)
* 300 g graška (može i smrznuti)
* komad kore od parmezana + naribani parmezan
* maslinovo ulje
* svježi peršin i bosiljak
* 4 kriške kruha
* sol
* 1 litra povrtnog temeljca

Luk očistite i sitno nasjeckajte.
Stapke celera nasjeckajte na sitne kockice.
Krumpir očistite i nasjeckajte na kockice.
Šparogama otkinite donji, drvenasti dio. Odvojite vrhove sa strane, a stapke narežite na manje komadiće.
Mahunama odrežite krajeve i nasjeckajte ih na komadiće od 1 cm.
Tikvici odrežite krajeve i narežite je na kockice.
Bob očistite od mahuna, pa zrna ubacite kratko u kipuću vodu, ocijedite pa im skinite bijelu kožicu koja ih pokriva.
1 češanj bijelog luka usitnite ili protisnite kroz tijesak a drugi ostavite cijeli.
Zagrijte 4 žlice maslinovog ulja u loncu na srednje jakoj vatri.
Dodajte usitnjeni luk, usitnjeni/protisnuti češnjak i nasjeckani celer.
Pirjajte miješajući na laganoj vatri oko 10 minuta pazeći da luk i češnjak ne izgore.
Dodajte krumpir, nasjeckane stapke šparoga (vrhove dodajte kasnije), mahune, bob, grašak i tikvicu i pirjajte sve skupa 5 minuta.
Dodajte povrtni temeljac, dobro opranu koricu parmezana, ostavite da provrije a zatim kuhajte 20 minuta na laganoj vatri (da lagano vrije) pokriveno.
Dodajte vrhove šparoga i ostavite da kuha još 5-6 minuta.
Maknite minestrone s vatre, dodajte sitno nasjeckani peršin i bosiljak (ostavite sa strane 1 žlicu nasjeckanog bilja). Ostavite da odmara 10 minuta.
U međuvremenu prepecite 4 kriške kruha.
Natrljajte ih prerezanim češnjakom i malo ulja.
Pomiješajte narezani bosiljak i peršin koji ste sačuvali sa 1 žlicom maslinovog ulja i 1 žlicom naribanog parmezana.
Stavite krišku kruha na dno tanjura, ulijte minestrone preko njega.
Dodajte malo aromatičnog ulja s parmezanom i poslužite.

Spring minestrone

5 comments:

  1. kakve boje!!!
    Savrsena kombinacija za rucak, bas je po mom ukusu!

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  2. Buonissima! Un tripudio alle bontá della primavera! ...anche io amo Jamie Oliver! ;)

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  3. Sembra davvero gustosa, fresca e leggera. Ed il colore è stupendo. Dovrebbe essere buona anche servita fredda

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  4. Savršena juha, koje divne boje, koja divna kombinacija , ne bih imala ništa protiv da mi je upravo sada na stolu !!

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