17 March, 2014

Crumble Apple Slices

Crumble Apple Slices

I've been teasing my facebook followers with photografs recently, promising to post the recipes soon. But things rarely happen in the order I have in mind. And one of the biggest problems is that I'm always most thrilled to share the latest recipe I tried.
And so, instead of Ensaimada, Sourdough Doughnuts or Cornmeal Braids, (all delicious, trust me), I decided to start this new week with a simple apple recipe. Simple and simply delicious.
I love anything apples, and I'm a little biased. But this cake was truly a great weekend treat.
Soft, cake like base, topped with slightly caramelized apples and cruncy crumbs on top. Tell me you could resist? But I know you wouldn't.



Crumble Apple Slices


Crumble Apple Slices

Crumble:
* 140 g flour
* 1/2 teaspoon baking powder
* 100 g cold butter
* 125 g sugar
Apple filling:
* 3 big apples (or 5 small ones)
* 20 g butter
* 2 TBspoons raw cane sugar
* 1/2 teaspoon ground cinnamon
Cake:
* 100 g butter (softened)
* 100 g sugar
* 1 egg
* 150 g flour
* 1 teaspoon baking powder
* 1 TBspoon milk

For crumble, sift the flour and the baking powder into a mixing bowl. Add the sugar and whisk together. Add the chopped cold butter. Rub the butter into the flour mixture to form coarse crumbs. Cover and place in the fridge until you need it. Can be prepared in advance.
Peel and cut the apples into small cubes.
Put them in a skillet with the butter, cinnamon and brown sugar. Stir on medium high heat until the butter and sugar have melted. Then cover, lower the heat and cook on low heat until apples are tender (about 5 minutes, depends on type of apples used)
For the cake, beat the softened butter with the sugar in an electric mixer until creamy. Add the egg and beat thoroughly. Stir in the flour sifted with the baking powder and the milk.
Line a 20x30 cm baking pan with parchment paper. Spread the dough evenly on the bottom of the pan helping yourself with a spoon (the dough has medium thick consistency, not very easy to spread, so I used a spoon that I often moistened with cold water so it stick less).
Top the base with apple filling and sprinkle the crumble mixture over the apples.
Place in the oven preheated to 180°C for about 40 minutes or until golden on top.
Let the cake cool down completely in the pan before cutting it.
Dust with a little powdered sugar before serving.



Crumble Apple Slices


Quadrotti alle mele e crumble

Crumble:
* 140 g di farina
* 1/2 cucchiaino di lievito per dolci
* 100 g di burro freddo
* 125 g di zucchero semolato
Ripieno di mele:
* 3 mele grandi (o 5 piccole)
* 20 g di burro
* 2 cucchiai di zucchero di canna integrale
* 1/2 cucchiaino di cannella in polvere
Impasto della torta:
* 100 g di burro ammorbidito
* 100 g di zucchero semolato
* 1 uovo
* 150 g di farina
* 1 cucchiaino di lievito per dolci
* 1 cucchiaio di latte

Per il crumble, setacciate la farina con il lievito. Aggiungete lo zucchero e il burro freddo tagliato a pezzettini. Lavorate con le punte delle dita per formare delle briciole. Mettete il composto nel frigo mentre preparate il resto.
Sbucciate le mele e tagliatele a dadini.
Saltate le mele in padella con il burro, la cannella e lo zucchero di canna. Quando il burro e lo zucchero si saranno sciolti, abbassate la fiamma, coprite la padella e lasciate cuocere le mele per circa 5 minuti, o finché morbide.
Lavorate il burro con lo zucchero usando lo sbattitore elettrico finché diventi cremoso.
Aggiungete l'uovo e continuate a sbattere.
Alla fine unite la farina setacciata con il lievito e il latte.
Trasferite il composto in una teglia 20x30 cm rivestita con la carta da forno. Distribuitelo uniformemente sul fondo della teglia aiutandovi con un cucchiaio bagnato con l'acqua fredda.
Distribuite le mele sopra l'impasto. Terminate con il composto di crumble distribuito sopra le mele senza premere.
Cuocete la torta nel forno già caldo a 180°C per circa 40 minuti o finché dorato in superficie.
Lasciate raffreddare il dolce nella teglia prima di tagliarlo a quadretti e spolveratelo leggermente con lo zucchero a velo.


Crumble Apple Slices


Crumble kocke s jabukama

Crumble:
* 140 g brašna
* 1/2 žličice praška za pecivo
* 100 g maslaca
* 125 g šećera
punjenje od jabuka:
* 3 velike jabuke (ili 5 manjih)
* 20 g maslaca
* 2 žlice smeđeg šećera
* 1/2 žličice cimeta u prahu
tijesto:
* 100 g maslaca
* 100 g šećera
* 1 jaje
* 150 g brašna
* 1 žličica praška za pecivo
* 1 žlica mlijeka

Za crumble, stavite u zdjelu brašno prosijano s praškom za pecivo. Dodajte šećer i maslac narezan na listiće ili kockice.
Utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.
Stavite u hladnjak dok pripremate ostalo.
Jabuke ogulite i narežite na kockice.
Stavite ih u tavu s maslacem, smeđim šećerom i cimetom.
Zagrijavajte na jačoj vatri miješajući dok se maslac i šećer ne istope, minutu-dvije, a zatim smanjite vatru, poklopite i ostavite da se lagano kuhaju oko 5 minuta, da odmeknu.
Za tijesto, mutite mikserom omekšali maslac sa šećerom dok ne postane pjenast.
Dodajte jaje i opet dobro umutite.
Umiješajte na kraju brašno i mlijeko.
Pravokutni kalup promjera 20x30 cm obložite papirom za pečenje.
Na dno rasporedite tijesto - smjesa nije ni rijetka da se sama razlije, niti čvrsta poput prhkog tijesta da je možete razvaljati, stoga si pomozite žlicom koju s vremena na vrijeme navlažite hladnom vodom i rasporedite tijesto podjednako da pokrije dno pleha.
Preko tijesta rasporedite jabuke.
Po jabukama pospite crumble (mrvičastu smjesu).
Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Ostavite kolač da se potpuno ohladi u plehu, a tek onda ga režite na kocke, pospite s malo šećera u prahu i poslužite.


Crumble Apple Slices

8 comments:

  1. Odlično! Podsjeća me na tradicionalan recept moje bake. Sve pohvale :)

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  2. Io sicuramente non potrei resistere. Hanno una spetto delizioso, e davvero belli anche da vedere. Sembrano appena usciti da una pasticceria

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  3. Jako volim crumble, a ovaj krasno izgleda. Sve s jabukama je uvijek divno.

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  4. these look so good love the textures and great snaps

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  5. bas volim ovakve kolace :) pogotovo sa jabukama :)

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  6. Krasan kolač sa jabukama, sigurna sam da se doslovno topi u ustima, i moram se osvrnuti na slike koje su mi posebno nježne i lijepe !

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  7. Assolutamente nelle mie corde! ...amo il crumble di mele e devo provare la versione bar! ;)

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