22 March, 2013

Hibiscus Flower Ice Cream


Pink Stracciatella - or Hibiscus Flower Ice cream bit chocolate bits

If my kids ever get tired of eating ice cream, it will be a sign there's something wrong.
And if they ever move from the classical flavours like chocolate and vanilla it will be kind of success
for me. So far I've been trying and trying, but enjoying new flavours on my own.
And yet, I thought that a pink coloured ice cream (naturally pink, of course) with tiny bits of crunchy chocolate would appeal to them. Wrong.
What matters is that spring seems to have arrived, not only according to the calendar. At least here.
Two days alredy with sun and more than pleasant 16°C. First flowers coming out fast all over the lawns. Kind of makes me feel better.
So, Hello spring!
Can I offer you a bowl of this delicious, pink ice cream? Don't tell me you're on diet  ^__^


Chocolate sauce


Hibiscus Flower Ice Cream with Chocolate Bits
(aka Pink Stracciatella)

* 4 dried hibiscus flowers
* 250 ml whole milk
* 250 ml heavy cream
* 100 g sugar
* 4 egg yolks
* 50 g sweetened condensed milk
* 1 TBspoon Cointreaua
* 70 g semisweet chocolate

Mix the milk and the cream in a saucepan, bring to a boil, add the dried hibiscus flowers, let simmer fot 1 minute, then remove from heat, cover and let infuse for 30 minutes.
Filter the infusion to separate the flowers (squeeze the flowers well). Bring the milk/cream mixture to a boil again.
In the meantime whisk the egg yolks and the sugar in a bowl. Add the hot milk, slowly and carefully, whisking the yolks all the time to prevent them from curdling.
Pour everything back into the saucepan and cook on low heat stirring constantly until the custard starts coating the back of the spoon or reaches 80-82°C.
Remove from heat immediately and pour the custard into a clean bowl placed in a slightly bigger one filled with cold water and ice.
Let the custard cool down to room temperature stirring it every now and then.
When the custard's cold, stir in the liquor and the condensed milk.
*Condensed milk may be omitted but I've noticed it makes ice creams creamier and it gets less hard once you freeze it. However, if you'd like to add it but also want less sweet ice cream or with the more pronounced  note from hibiscus flowers, reduce the sugar in custard.
Transfer the custard into the fridge for at least 4 hours, still better ovenight.
When the custard is well chilled pour it into your ice cream maker and churn according to the instructions.
In the meantime, melt the chocolate. When the ice cream is ready, with the machine still on, add the melted chocolate pouring it in a thin streak. The chocolate will harden immediately in contact with ice cream and break into small crunchy pieces.
Transfer the ice cream into a freezer safe container and freeze for a couple hours before serving.
Serve this ice cream plain or with chocolate sauce.



Pink Stracciatella - or Hibiscus Flower Ice cream bit chocolate bits


Gelato ai fiori di Karkadé (Ibisco)
(Stracciatella rosa)

* 4 cucchiai di fiori di karkadé secchi
* 250 ml latte intero
* 250 ml panna fresca
* 100 g zucchero
* 4 tuorli
* 50 g latte condensato zuccherato
* 1 cucchiaio di Cointreau o un'altro liquore all'arancia
* 70 g cioccolato fondente

Mettete la panna e il latte in un pentolino e portate a ebollizione. Aggiungete i fiori secchi di karkadé, abbassate il fuoco al minimo e lasciate sobbollire per  circa 1 minuto. Spegnete il fuoco e lasciate i fiori in infusione per 1/2 ora.
Filtrate il latte spremendo bene i fiori per far uscire più liquido possibile. Rimettete il latte sul fuoco e portatelo di nuovo a ebollizione.
Mescolate bene con una frusta a mano i tuorli con lo zucchero.
Quando il latte e di nuovo caldissimo aggiungetelo con molta attenzione ai tuorli versandolo a filo e mescolando i tuorli contemporaneamente.
Rimettete adesso tutto nel pentolino e sul fuoco. Cuocete la crema a fuoco dolce mescolando sempre finché non inizi a velare il cucchiaio o raggiunge la temperatura di 80-82°C.
Trasferitela subito in una ciotola pulita messa in una più grande contenente acqua fredda e ghiaccio.
Lasciate raffreddare la crema a temperatura ambiente, mescolandola ogni tanto.
Unite poi il liquore e il latte condensato, e trasferitela in frigo per almeno 4 ore, ancora meglio tutta la notte.
*Potete anche omettere il latte condensato, ma ho notato che rende il gelato più cremoso e successivamente meno duro quando congelato. Se volete il gelato meno dolce o vi piace sentire di più la nota acidula dei fiori di karkadé, ma volete aggiungere il latte condensato zuccherato, potete ridurre la quantità di zucchero nella crema.
Una volta ben raffreddata, versate la crema nella gelatiera e preparate il gelato secondo le istruzioni.
Nel frattempo spezzettate il cioccolato e fatelo sciogliere nel forno a microonde o a bagnomaria. 
Quando il gelato è pronto, senza spegnere la gelatiera, versate piano il cioccolato. Al contatto con il gelato freddo il cioccolato si indurisce subito e diventa croccantissimo. 
Trasferite il gelato in un contenitore adatto al freezer e congelatelo per un paio d'ore prima di servirlo.



Pink Stracciatella - or Hibiscus Flower Ice cream bit chocolate bits


Sladoled s cvjetovima hibiskusa
(ili Ružičasta stracciatella)

* 4 žlice suhih cvjetova hibiskusa (za čaj)
* 250 ml punomasnog mlijeka
* 250 ml slatkog vrhnja
* 100 g šećera
* 4 žumanjka
* 50 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
* 1 žlica Cointreaua
* 70 g tamne čokolade

Stavite zagrijavati vrhnje i mlijeko. Kad prokuhaju, dodajte cvjetove hibiskusa, smanjite vatru na najnižu i ostavite da lagano kuha oko 1 minutu. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da stoji 1/2 sata (povremeno promiješajte).
Nakon pola sata procijedite kroz gusto mrežasto cjedilo i dobro pritisnite cvjetove da iscijedite što više tekućine iz njih. Dobit ćete mješavinu mlijeka i vrhnja prekrasne ružičaste boje.
Stavite je da se opet zagrije do vrenja.
U međuvremenu pomiješajte u zdjeli žumanjke sa šećerom - ja ih samo dobro izmiješam pjenjačom.
Kad je vrhnje vruće dodajte ga postepeno u zdjelu sa žumanjcima, prvo žlicu po žlicu, a zatim ostatak u tankom mlazu, istovremeno miješajući smjesu pjenjačom da vam se jaja ne bi zgrušala.
Vratite sve u lonac i stavite kuhati na laganoj vatri dok se krema sasvim lagano ne zgusne, tj. da lagano pokriva poleđinu žlice kojom miješate ili ako imate termometar za hranu dok ne dostigne 80-82°C. Miješajte kremu cijelo vrijeme jer se jaja za čas zgrušaju ostavite li ih da se sama kuhaju ili ako ih previše zagrijete.
Gotovu kremu odmah ulijte u čistu zdjelu koju ste stavili u ledenu kupelj (malo veću zdjelu koju ste napunili hladnom vodom i ledom.
Povremeno promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
U potpuno hladnu kremu dodajte Cointreau (može i neki drugi liker na bazi naranče) i kondenzirano mlijeko. * kondenzirano mlijeko možete i izostaviti, ali iz mog iskustva vidjela sam da čini sladolede puno kremastijim i manje se stvrdnu kad stoje u zamrzivaču. Ako volite manje slatko, ili želite da se više osjeti kiselkasta nota cvjetova hibiskusa, a želite ipak dodati kondenzirano mlijeko, smanjite količinu šećera u kremi.
Poklopite posudu s kremom i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, 3-4 sata, a još bolje preko noći.
Nakon što je krema odstajala i dobro se ohladila sipajte je u stroj za sladoled i pripremite sladoled prema uputama.
Dok se sladoled priprema, nasjeckajte čokoladu i otopite je u mikrovalnoj ili na pari.
Kad je sladoled već gotov, tj. dosta je gust i hladan, sipajte polako otopljenu čokoladu u tankom mlazu dok je stroj još u pokretu. Čokolada će se u dodiru s ledenom smjesom odmah stisnuti i dobit ćete prekrasno krckave komadiće čokolade. Premjestite odmah sladoled u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na par sati da se potpuno stisne. Ako vam sladoled stoji duže vremena u zamrzivaču, prije posluživanja ostavite ga oko pola sata u hladnjaku ili 10-15 minuta na sobnoj temperaturi.
*Ako nemate stroj za sladoled, kremu premjestite izravno iz hladnjaka u zamrzivač. Promiješajte je svakih 1/2 sata do sat tijekom prva 2-3 sata. Kad se sladoled malo stisnuo, dodajte čokoladu kao što je opisano gore (zamolite nekoga da vam miješa sladoled dok sipate čokoladu i tako vam glumi stroj za sladoled :D ).
Uživajte u ledenoj slastici.

Hibiscus flowers

10 comments:

  1. Ružičasta straciatella? Zvuči i izgleda odlično! Upravo skupljam zanimljive recepte za sladoled, ovaj vikend bih htjela napraviti prvi put u čast dolasku proljeća :) Šteta da se djeci nije dopalo, ali zato je za mamu ostalo više ;)

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    1. Nisu htjele ni probati, samo su ga gledale kao da je čudo. Ali su zato vaniliju i čokoladu slistile dok trepneš okom :) A mama je zahvalila :D

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  2. Ja ovakav sladoled ne bih odbila :); baš sam neki dan sa I.gledala recepte i dogovarali smo koje ćemo sladolede isprobati, na njegovoj strani su oni tipa vanilija i čokolada, a na mojoj svi ostali :). I ovaj bilježim, jako mi je interesantan i znam da će mi se sviđati, a kod tebe baš odlično izgleda !

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  3. Ma lo sai che stavo aspettando i tuoi gelati? Ogni volta hai una proposta sorprendente e se c'è un dolce a cui assolutamente non resisto dopo la cioccolata, è il gelato. Ora comincia il tiraa e molla: la compro o non la compro la gelatiera? Chè poi mi ci faccio del male :D! Hai inaugurato la stagione in maniera sublime. Un bacione, buon we

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  4. I don't think I'll ever grow tired of ice cream! ha ha! with so many wonderful flavors like this one I just love ice cream so much!

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  5. Originalissimo e goloso questo gelato,Una cosa e' certa: la dieta puo; aspettare!
    Grazie,buon weekend.

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  6. Di fronte a una coppa di gelato la dieta non esiste. Il gelato è per me una tentazione irresistibile e non vedevo l'ora che venisse un po' di sole per potermi lanciare in scorpacciate di gelato :)
    Non ho mai mangiato il gelato all'hibiscus, sinceramente non ho idea di che sapore abbia ma sicuramente il colore è bellissimo

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  7. obožavam čaj od hibiskusa
    rado bi isprobala i ovaj sladoled

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  8. I sami naslov zvuci fenomenalno...

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  9. Questo gelato è un invito alla primavera!:-) Delizioso!:-)

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