24 December, 2012

Merry Christmas!

Chocolate and ginger soft cookies
It's Christmas Eve and children are anxious to find out whether they really deserved the presents they asked for in the letter they wrote to Santa Claus  ^__^
I know I'm not getting my new oven, at least not now, but after he's tasted my cookies, perhaps Santa will change his mind and come back soon!

Dear friends,
I wish you all a Merry Christmas, joy and happiness, love and respect!
Buon Natale!
Sretan Bozic!


Cookie selection for Christmas
Chocolate Ginger Cookies, Hazelnut Chocolate sticks and pinwheels, Chocolate and fleur de sel sablès,
Canestrelli, Chocolate sandwich cookies with nutella, Chocolate crinkles, Soft cookies with jam filling,

Chocolate and ginger soft cookies

* 150 g butter (softened)
* 75 g powdered sugar
* 40 g milk
* 50 g honey
* 50 g hardboiled egg yolks
* 150 g flour
* 45 g finely ground almonds
* 25 g unsweetened cocoa
* 5 g powdered ginger
* 1 teaspoon vanilla extract
+ silicon mould for mini savarin cakes

Boil the eggs - put them into cold water and cook for 8 minutes from the moment the water starts boiling. Let them cool, then remove the egg yolks and mesh them through a fine mash sieve.
*to get 50 g yolks you'll need 3 or 4 medium sized eggs
Cut the butter into small pieces and let it soften at room temperature. Cream the butter using a wooden spoon. Add the powdered sugar, the vanilla extract and the meshed egg yolks.
Warm up the milk with the honey, just enough for the honey to dissolve.
Add the milk with honey to the batter.
Sift together the flour, the cocoa and the ginger, mix them with the ground almonds and then stir in into the batter.
Transfer the batter into a disposable pastry bag, cut off the tip of the bag and fill the silicone moulds.


cokoladni-vjencici-s-djumbirom
Bake the cookies in an oven preheated to 180°C for about 20 minutes. Let them cool in the moulds and then remove - they are very fragile and will break if you try removing them while still warm.
Let them cool completely before storing them in an airtight container.



Chocolate and ginger soft cookies

Coroncine al cioccolato e zenzero

* 150 g di burro (ammorbidito)
* 75 g di zucchero a velo
* 40 g di latte
* 50 g di miele
* 50 g di tuorli sodi
* 150 g di farina
* 45 g di farina di mandorle
* 25 g di cacao amaro
* 5 g zenzero in polvere
* 1 cucchiaino di estratto di vaniglia
+ uno stampo in silicone per mini savarin

Mettete le uova intere in un pentolino con l'acqua fredda e fatele bollire per 8 minuti dal momento che acqua inizi a bollire. Lasciatele raffreddare e poi estraete i tuorli. Setacciateli attraverso un colino con maglie fitte.
*per ottenere 50 g di tuorli vi serviranno 3 o 4 uova medie
Tagliate il burro a pezzettini e lasciatelo ammorbidire a temperatura ambiente. Lavorate il burro con un cucchiaio di legno finché diventi cremoso. Aggiungete lo zucchero a velo, l'estratto di vaniglia e i tuorli setacciati e mescolate bene.
Scaldate il latte con il miele, giusto quanto serve per far sciogliere il miele. Lasciatelo raffreddare e poi unitelo al composto con il burro.
Setacciate insieme la farina, il cacao e lo zenzero e mescolateli alla farina di mandorle. Unite poi tutto al composto precedente e lavorate giusto il tempo necessario per ottenere un composto uniforme.
Riempite un sacchetto con il composto e riempite i stampini.
Cuocete i biscotti per circa 20 minuti nel forno riscaldato a 180°C.
Lasciateli raffreddare nello stampo e poi sformateli (appena fatti sono troppo morbidi e si spezzano se cercate di toglierli subito dallo stampo). Lasciateli raffreddare completamente prima di metterli in una scatola di latta o altro contenitore.


Chocolate and ginger soft cookies

Čokoladni vjenčići s đumbirom

* 150 g maslaca (sobne temperature)
* 75 g secera u prahu
* 40 g mlijeka
* 50 g meda
* 50 g kuhanih zumanjaka
* 150 g brasna
* 45 g mljevenih badema
* 25 g nezasladenog kakaa
* 5 g djumbira u prahu
* 1 zlicica ekstrakta vanilije
+ silikonski kalup za mini savarin/ mini kuglofiće

Cijela jaja stavite u posudu s hladnom vodom i stavite kuhati. Kuhajte ih 8 minuta od trenutka kad voda provrije. Ohladite, očistite jaja i odvojite žumanjke pa ih protisnite kroz gusto, mrežasto cjedilo.
* za 50 g žumanjaka trebat ce vam otprilike 3 ili 4 jaja, ovisno o veličini
Maslac narežite i ostavite da odmekne na sobnoj temperaturi.
Izmiješajte ga dobro drvenom žlicom, dodajte zatim šecer u prahu, ekstrakt vanilije i propasirane žumanjke.
Dobro izmiješajte.
Zagrijte malo mlijeko s medom, tek toliko da se med otopi. Ostavite da se prohladi, pa onda dodajte u smjesu od maslaca.
Prosijte skupa brašno, kakao i đumbir, pomiješajte s mljevenim bademima pa dodajte u prethodnu smjesu i kratko izmijesajte da dobijete ujednačenu smjesu.
Premjestite smjesu u vrećicu za ukrasavanje (ili običnu plastičnu vrećicu kojoj odrežite jedan kut) pa punite kalupiće smjesom otprilike 1 cm debljine.
Pecite ih 20 minuta na 170°C.
Ostavite ih da se prohlade u kalupu pa ih tek onda vadite jer su jako mekani i lome se ako ih vadite tople.



Chocolate and ginger soft cookies

7 comments:

  1. Divni kolačići, Mnogo mi se sviđa kombinacija čokolada i đumbira. Prva slika me je ostavila bez daha.
    Draga Dijana, srećni praznici tebi i tvojima i sve najbolje u Novoj 2013.

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  2. Prekrasni, prekrasni vjenčići! Đumbir i čokolada mi je divna kombinacija :) Puno sreće za Božić i tebi :)

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  3. Cioccolato e zenzero mi prendi per la golissima :D!
    Un mondo di auguri di buone feste bimba, a te e famiglia. Che sia un Natale sereno e che il nuovo anno ti regali gioia e belle novità. Un bacione

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  4. meraviglia! bellissimi!:-) buone feste!:-)

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  5. Sretan Božić tebi i tvojima uz najljepše blagdanske želje !
    Kolačići su prekrasni !

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  6. Awesome cookie box ;-)
    I hope you had a great X'mas with family and friends.

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  7. Slatki su kuglofići.
    Sretan Božić!

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