05 July, 2012

Cherry Clafoutis

Cherry Clafoutis

If you have ever made a clafoutis before, you'll be totally surprised with this recipe. So was I. I've tried the classical one and I wasn't really thrilled with the taste. But since I discovered this recipe I can't wait for cherries to be in season again just so I can prepare it and enjoy. Nothing or very little to do with the classical recipe except the fact that there are cherries inside and the cream to be baked. This classical summer French dessert is usually prepared with milk/heavy cream, eggs and flour. Some recipes call for almond meal and liquor as well. Here, in this Gérard Mulot's recipe (that I picked up here), there's very few ingredients: eggs, sugar and crème fraîche, besides the cherries, of course. No flour or nuts that is to say. But the result is an increadibly smooth, soft, delicious baked cream. You will most certainly fall in love with it... I did. Don't wait and don't hesitate.

 Cherry Clafoutis 
(by Gérard Mulot)

* 130 g crème fraîche (double cream) 
* 40 g brown sugar 
* seeds from 1/2 vanilla bean 
* 2 eggs 
* 230 g cherries or sour cherries 
* butter for the pan 

 Preheat the oven to 190°C. Whisk the eggs and the sugar. Add the crème fraîche and the scraped vanilla seeds.
Grease a baking dish with butter (or 4 single dishes) and place the cherries on bottom (you may pit them or leave them whole).
Pour the cramy mixture over the cherries and bake the clafoutis for about 20 minutes, or until the cream's become solid and golden on top.
Let it cool at room temperature and serve.


Cherry Clafoutis

Clafoutis ho fatto per la prima volta seguendo una delle classiche ricette per questo dolce francese. E non posso dire che mi abbia entusiasmato tanto. Poi ho visto questa ricetta di Gérard Mulot qui, lo preparato subito e questa volta è stato l'amore al primo cucchiaio. A differenza di quella consistenza da frittella cotta al forno che ha il classico clafoutis, questo dolce è morbido, vellutato e semplicemente si scioglie in bocca. Provare per credere. 
Crème fraîche non è difficile da trovare (almeno qui a Modena), lo trovate per esempio da Leclerc e da Naturasì. 


Clafoutis alle ciliegie 
(di Gérard Mulot)


 * 130 g di crème fraîche 
 * 40 g di zucchero di canna 
 * semi di 1/2 bacca di vaniglia
 * 2 uova 
* 230 g di ciliegie o amarene (snocciolate o intere) 
 * burro per lo stampo 


 Riscaldate il forno a 190°C. Mescolate con una frusta a mano le uova con lo zucchero in una terrina. Unite la crème fraîche e i semi di vaniglia. 
Imburrate una pirofila (o quattro stampini da 10-12 cm) e distribuite le ciliegie sul fondo. 
Versate la crema sopra le ciliegie e infornate per circa 20 minuti o finché la crema si sarà rappresa e diventi dorata in superficie. 
Sarà molto difficile, ma lasciate raffreddare un po' prima di servire. Servite comunque in giornata. 


Cherry Clafoutis

Prvi clafoutis koji sam pripremila bio je prema klasičnom receptu za ovaj ljetni francuski voćni desert. Onaj s tijestom koje podsjeća na veliku debelu palačinku pečenu u pećnici. Ne mogu reći da sam bila nešto posebno ushićena okusom. Bilo je ok. A onda sam jednog dana otkrila ovaj recept Gérarda Mulota na ovom blogu, isprobala ga odmah i jednostavno se zaljubila u njega. Ovo je već treće ljeto za redom kako ga pripremam čim se dokopam trešanja. Recept se razlikuje od onog klasičnog po tome što smjesu od jaja, mlijeka i brašna zamjenjuje puno jednostavnija: samo crème fraîche i jaja (crème fraîche je najsličniji našem mileramu, gust i s oko 30% masnoće). Rezultat je jedna jako fina, mekana, baršunasta pečena kremica koja se jednostavno topi u ustima. I ne samo to, budući da je bez dodatka brašna, ovaj je clafoutis pogodan i za sve koji su alergični na gluten. 

Clafoutis s trešnjama 
(Gérarda Mulota)


 * 130 g crème fraîche (double cream) 
 * 40 g smeđeg šećera 
 * sjemenke pola mahune vanilije 
 * 2 jaja 
 * 230 g trešanja (bez koštica ili cijelih) ili višanja 
 * maslac za kalup 


 Zagrijte pećnicu na 190°C. Pomiješajte u zdjeli jaja sa šećerom ručnom pjenjačom. Dodajte crème fraîche i sastrugane sjemenke 1/2 mahune vanilije. 
Namažite odgovarajuću vatrostalnu posudu maslacem (možete upotrijebiti i 4 pojedinačne posudice promjera 10-12 cm) i rasporedite trešnje na dno. 
Prelijte pripremljenu kremu preko trešanja i stavite peći clafoutis oko 20 minuta odnosno dok se krema ne stisne i dobije zlatno žutu boju na površini. 
Ostavite clafoutis da se prohladi prije posluživanja. Svakako poslužite u toku dana.


Cherry Clafoutis

7 comments:

  1. Fino,..s trešnjama koje obožavam!

    ReplyDelete
  2. looks great something I am meaning to make too

    ReplyDelete
  3. Znam da je odličan, radim isti:) preporučam svima koji nisu probali.

    ReplyDelete
  4. In effetti a vederlo ha un aspetto più tipo crema cotta in forno. Sembra deliziosamente cremoso.

    ReplyDelete
  5. Iako nismo baš mahniti za clafoutisima iliti ga zlevankama, kad je frka s vremenom ili ti se ne da, odlično posluže, a trešnje pak u svemu podignu stvar.
    I još si ga stavila u crvenu polka dots posudicu. Kud ćeš više! :)

    ReplyDelete
  6. Odlično izgleda. Super recept za ove vruće dane.

    ReplyDelete
  7. Dajana, What an interesting Clafoutis! I bet it is creamy and divine without the filling of flour. Thanks for sharing:)
    -E

    ReplyDelete

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.