07 November, 2011

Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary

Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary

As much as I like complicated things, and enjoy the challenge of preparing them, I often need a quick everyday meal that can be prepared in more or less 30 minutes.
This is just a recipe for those occasions when everyone's starving and I need to be real quick or they'll start eating everything they find on their way or in the fridge, but yet don't have to compromise the taste or serve something boring and dull.
Stirfrys are excellent and delicious. Usually you do everything in just one skillet, but I wanted to save save oil (and to add that little "must complicate" thing) and rather grilled the chicken on a grilling pan - lighter taste, and less fat. The best part, however, at least for me, are the veggies. Cooked shortly, and on a relatively high heat, they are cooked just right, stay crunchy and become much tastier than in a salad.
I hope you too will find an occasion to try this quick and delicious dish, rich and simple at the same time, and that you'll love the flavour orange juice and balsamic vinegar add to it.

Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary


Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary

(4 servings):
* 600-700 g chicken breast (skinless and boneless)
* 2 rosemary twigs
* 1 clove of garlic
* 2 bell peppers (1 yellow and 1 red)
* 1 leek
* 1 zucchini
* juice of 1 orange
* 2 TBspoons balsamic vinegar
* extra virgin olive oil
* salt and pepper

Cut the chicken breasts into strips - first cut into approx. 1 cm thick slices (against the grain) and then half each.
Season the meat with salt and pepper, and oil just slightly.
Heat the grilling pan.
Separate the rosemary leaves from the twigs and chop as finely as possible.
Crush the garlic clove with a knife handle and then clean it.
Wash, clean and chop all the vegetables - peppers, leeks and zucchini (cut the zucchini in half lenghthwise and then into not too  thin slices).

Rosemary  Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary
Grill the chicken on a hot grilling pan for a few minutes, on all sides. Leave the meat in a plate while preparing the vegetables.
Heat 2-3 TBspoons of olive oil in a deep skillet with the garlic clove and the chopped rosemary.
Add the peppers first and stir fry for 5 minutes on medium high heat.
Add the leek and stir fry for 5 more minutes.
Add the zucchini and the grilled chicken strips and stir fry for 3-4 minutes all together.

Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary

Salt to taste, pour in the freshly squeezed orange juice and the balsamic vinegar. Cook for a couple more minutes for almost all the liquid to evaporate.
Serve warm.


Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary

Un piatto veloce da preparare, circa 30-35 minuti in tutto, da mettere in tavola quando avete fretta o un esercito affamato che aspetta la cena. Ma non solo.
Straccetti di pollo saporiti e un misto di verdure croccanti, insaporiti con rosmarino, arancia e aceto balsamico. 
Buon appetito!

Padellata ti pollo e verdure al rosmarino


(per 4 persone):
* 600-700 g di petto di pollo
* 2 rametti di rosmarino
* 1 spicchio d'aglio
* 2 peperoni (1 giallo e 1 rosso)
* 1 porro
* 1 zucchina
* succo di 1 arancia
* 2 cucchiai di aceto balsamico
* olio extra vergine d'oliva
* sale e pepe


Tagliate il petto di pollo prima a fettine in sbieco, nel senso di spessore, e poi tagliate ciascuna fettina a metà. condite la carne con sale, pepe e un filo d'olio. Scaldate bene una bistecchiera.
Staccate gli aghi dai rametti di rosmarino e tritateli finemente.
Schiacciate e pelate lo spicchio d'aglio.
Pulite tutte le verdure, lavatele e asciugatele. Tagliate il porro a rondelle, i peperoni a piccole losanghe, la zucchina a metà nel senso della lunghezza e poi a fettine non troppo sottili.
Grigliate i straccetti di pollo sulla bistecchiera calda per qualche minuto, girandoli con una spatola. Trasferiteli in un piatto e teneteli al caldo.
Soffriggete l'aglio e il rosmarino tritato in una padella con 2-3 cucchiai di olio d'oliva. 
Aggiungete i peperoni e cuoceteli per 5 minuti.
Unite i porri e proseguite la cottura per altri 5 minuti.
Infine unite la zucchina e il pollo, aggiustate di sale e saltate tutto a fuoco vivo per 3-4 minuti.
Irrorate con il succo dell'arancia filtrata e l'aceto balsamico. Lasciate evaporare parte dell'liquido e servite caldo.



Chicken Stirfry with Vegetables and Rosemary

Brza i jednostavna priprema sigurno će vas privući kod ovog recepta, a za nagradu dobit ćete ukusne pileće trakice i krokantni miks povrća sve obogaćeno ružmarinom, narančom i balzamičnim octom. 
Kušajte i uživajte.
Dobar tek!

Piletina s povrćem i ružmarinom


(za 4 osobe):
* 600-700 g pilećih prsa (bez kože i kostiju)
* 2 grančice ružmarina
* 1 češanj bijelog luka
* 2 paprike (1 crvena i 1 žuta)
* 1 poriluk
* 1 tikvica
* 1 naranča (iscijeđeni sok)
* 2 žlice balzamičnog octa
* maslinovo ulje
* sol i papar


Meso narežite na trakice - prvo narežite na ploške po širini, a zatim svaku plošku na pola.
Posolite i popaprite meso po ukusu. Malo ga nauljite.
Zagrijte gril tavu.
Listiće ružmarina odvojite od grančica i sitno nasjeckajte.
Češanj bijelog luka prvo malo pritisnite drškom noža, a onda ga očistite.
Operite i očistite povrće.
Paprike narežite na komadiće, poriluk na kolutiće, a tikvicu prvo prerežite na pola po dužini, a zatim na ne previše tanke ploškice.
Ispecite meso na dobro zagrijanoj gril tavi.
Izvadite ga na tanjur i držite na toplom.
Možete također umjesto na gril tavi, meso popržiti u tavi na ulju, izvaditi ga, a onda nastaviti s pripremom povrća kao što je opisano u sljedećem koraku.
Zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja u dubokoj tavi zajedno s češnjakom i sitno nasjeckanim ružmarinom.
Dodajte prvo paprike i pirjajte ih 5 minuta na srednje jakoj vatri miješajući često.
Dodajte zatim poriluk i pirjajte još 5 minuta.
Umiješajte na kraju tikvice i meso. Pirjajte još 3-4 minute.
Dosolite, ulijte filtrirani svježe iscijeđeni sok naranče i balzamični ocat. Kratko još propirjajte da dio tekućine ispari (1-2 minute), maknite s vatre i poslužite.

10 comments:

  1. Jako volim stirfry upravo zbog brzine pripreme i hrskavosti povrća.

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  2. Che gusto buono deve avere questa tua ricetta
    brava ciao

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  3. Stir-fry obično radim u woku, ali onda treba malo ulja, a ovako je to puno bolje. Savršeno izgleda.

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  4. Ovakve stvari obozavam i jako cesto ih pravim. Svidja mi se ova kombinacija, zanimljiv mi je dodatak naranze uz sve ovo. To jos nisam probala i stir-fry varijanti.

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  5. Fantastično izgleda,boje ovog jela su fantazija :)

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  6. Adoro il pollo con tante verdurine...bellissimo l'effetto dei colori, mette allegria. Proprio una bella ricettina da copiare subito. Sisi carissima questa voglio proprio copiartela

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  7. Fenomenalno, obozavam ovakva jela!

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  8. Obožavam ovakve kombinacije ! Super izgleda i ide na isprobavanje !

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  9. ovo mi sve primamljivo zvuči ako izostavimo ružmarin, ne znam iz kojeg razloga, ali od svih začina jedino mi ružmarin ne odgovara

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