01 November, 2010

Cavatelli and Chanterelle

Cavatelli, salsiccia e finferli

It took me a while to decide to buy and try chanterelle mushrooms. I just don't know much about mushrooms and am always kind of fearing whether I'll like them or not, and they are not cheap at all.
But my fear was useless. They are really tasty, and, honestly, if they were a bit cheaper, I'd certainly be buying these regularly, as long as they can be found around.
They're lovely yellow, almost orange colour, meaty and funnel shaped. Underneath the smooth cap they have gill like ridges.
They have fruity taste, reminiscent of apricots and mildley peppery.
Chantarelles are relatively high in vitamin C, very high in potassium and among the richest sources of vitamin D.

Chanterelle mushrooms
Chanterelle mushrooms

This pasta dish was the second one I made in a week using chanterelle mushrooms and quite tasty and easy to make. Couldn't be more suitable for the season and weather we're having these days.

Cavatelli
Cavatelli pasta

Cavatelli with Sausage and Chanterelle Mushrooms


(4 servings):
360 g cavatelli pasta
300 g chanterelle mushrooms
1 clove of garlic
60 g olives (taggiasche)
250 g cherry tomatoes
1 rosemary twig
1 shallot
50 ml white wine
salt, pepper, extra virgin olive oil

Blanch the tomatoes for a few seconds in boiling water, take them out and cool in cold water, then peel, remove seeds and dice.
Sauté the finely chopped shallot, garlic and rosemary leaves in a deep skillet.
Add the crumbled sausage meat and cook stirring until the meat's pink.
Add the carefully cleaned chanterelle mushrooms (if they're very dirty, rinse them under running water) and sliced lenghtwise (that way they'll keep well the shape in cooking). Sauté everything together, then add the wine and let it evaporate.
Add the tomatoes and the olives (stoned if desired, I left them whole) and cook on medium low heat for about 20 minutes.
In the meantime cook the pasta in boiling salted water. Drain it when cooked al dente and mix with the mushroom and sause sauce, stir well and serve.


Cavatelli, salsiccia e finferli

Cavatelli, salsiccia e finferli


(per 4 persone):
360 g di cavatelli
150 g di salsiccia
300 g di finferli
1 spicchio d'aglio tritato
60 g di olive taggiasche (snocciolate)
250 g di pomodorini
1 rametto di rosmarino
1 scalogno
50 ml di vino bianco
sale, pepe, olio extravergine d'oliva


Portate a ebollizione una pentola con l'acqua, tuffateci i pomodorini per qualche secondo, poi scolateli e raffreddateli nell'acqua fredda. Togliete la buccia e semi, e tagliateli a pezzettini.
Tritate finemente lo scalogno e soffriggetelo in una padella con un filo d'olio, l'aglio e il rosmarino.
Unite la salsiccia sbriciolata e fatela rosolare.
Aggiungete i finferli che avete pulito bene con una spazzola (se troppo sporchi sciacquateli sotto l'acqua corrente) e tagliato a fettine per il lungo (così mantengono bene la forma anche dopo la cottura). Sfumate con il vino bianco e lasciatelo evaporare.
Unite i pomodorini e le olive (le mie erano intere, non snocciolate). Lasciate insaporire tutto per una ventina di minuti. Regolate di sale e pepe.
Cuocete i cavatelli al dente in acqua salata, scolateli e aggiungete nella padella con il condimento, mescolate bene e servite.


Cavatelli, salsiccia e finferli

Cavatelli s kobasicom i lisičarkama


(za 4 osobe):
360 g cavatella (ili slične kratke tjestenine)
150 g svježe kobasice
300 g gljiva lisičarki
1 češanj bijelog luka
60 g sitnih maslina (odkoštenih, ja sam ih ostavila cijele)
250 g cherry rajčica
1 grančica ružmarina
1 glavica luka ljutike (ili mala glavica običnog crvenog luka)
50 ml stolnog bijelog vina
sol, papar, maslinovo ulje


Rajčice ubacite u posudu s ključalom vodom na par sekundi, zatim ih izvadite i ohladite u hladnoj vodi, pa skinite kožicu, odstranite sjemenke i narežite ih na kockice.
Luk sitno nasjeckajte pa ga popržite u dubljoj tavi na malo maslinovog ulja zajedno s bijelim lukom (protisnutim kroz tijesak ili sitno nasjeckanim) i ružmarinom.
Dodajte namrvljeno meso kobasice i popržite dok kobasica ne dobije ružičastu boju.
Dodajte dobro očišćene lisičarke (ako su jako prljave isperite ih pod mlazom vode), narezane uzdužno na kriške (tako će i nakon kuhanja zadržati lijep oblik). Popržite kratko sve skupa, a onda ulijte vino i pustite da ispari.
Dodajte rajčice i masline i ostavite sve kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta.
Dodajte sol i papar po ukusu.
Skuhajte tjesteninu u posoljenoj ključaloj vodi, ocijedite je kad je kuhana al dente, i dodajte u tavu s gljivama i kobasicom. Dobro sve izmiješajte i zagrijte skupa, pa poslužite.

Cavatelli, salsiccia e finferli

15 comments:

  1. Una pasta buonissima. I cavatelli è una pasta che uso poco,dato che ha bisogno di un sugo particolare, questo mi piace.
    Buona settimana!!!

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  2. Ciao! Una pasta ricca di colori e di gusti! funghi e salsiccia è un duo perfetto, soprattutto per un primo piatto molto casalingo!
    baci baci

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  3. mamma mia ste foto fanno venire una fame.....bellissima anche da vedere.

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  4. Belli, anzi bellissimi. Peccato che qui funghi niente, ma appena vado in Italia mi rifaccio ;-)

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  5. Vengo a cena da te? Sicuramente riusciresti a risollevarmi l'umore con questo gustossimo primo piatto. Un bacione, buona settimana

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  6. Que plato tan fantastico de pasta, esto es delicioso.

    Saludos

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  7. Lisičice su jedne od gljiva koje redovno berem kada je sezona gljiva, u Hrvatskoj naravno. Gljivarenje mi je jako drag hobby, na žalost zadnjih nekoliko godina nisam u mogućnosti provesti listopad u hrvatskim šumama. Zanimljivo mi je kako opisuješ njihov okus, kod gljiva ti jako utječe i teren na kojem su ubrane, recimo one koje ja skupljam karakteristične su po svom slatkastom okusu i vlaknastoj strukturi, koja uvijek ostaje al dente. Zato ih volim kombinirati u umacima sa vrganjima i ostalim gljivama koje nađem, a same su fantastične pripremljene za zimnicu pod ulje. Zanimljvi je ovaj tvoj recept, pogotovo što su moji recepti s gljivama uglavnom vege varijanta.
    Moj muž Talijan koji je gljive počeo sa mnom skupljati od prve je zavolio lisičice, uglavnom zato što ih je lako uočiti u šumi i rastu u lancima, tako da se doslovno trebaš samo sagnuti da ih pokupiš :-) ... što s vrganjima nije slučaj.

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  8. That looks utterly divine. I always add mushrooms to pasta dishes cause they marry well. Yummy!

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  9. Lo sai che non li ho mai assaggiati??? Devo proprio rimediare!

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  10. This is such a beautiful dish, a real feast for the eyes.

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  11. Nažalost nisam bila u prilici da koristim u svojoj kuhinji druge gljive osim šampinjona i bukovače, a jako bih volela da probam. Ne znam gde bih uopšte mogla da nađem da kupim lisičarku ili vrganj, to je, valjda, egzotika u Srbiji :(
    Jelo predivno izgleda!

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  12. Oh that looks incredible, Dajana! If only I didn't have such a hard time finding cavatelli nearby!

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  13. Very nice pasta recipe to try, something very different than our regular pasta night.

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  14. amazing recipe.
    although i am not a fond of mushrooms, this recipe is just so appealing not to mention the pictures. it is so amzing.
    now, where can i find those cavatelli mushrooms...

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  15. Lisičarke nisam do sada isprobala i zapravo ne bi mi niti pale na pamet da ih sada kod tebe nisam vidjela. Uz to nisam niti znala koliko su zapravo zdrave i koliko dobroga imaju u sebi. Definitivno ih moram početi konzumirati, a ovo kod tebe mi prefino izgleda, divan lagani i ukusan obrok, odlično !!

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