06 October, 2010

Return of Frittata

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Everyone (or almost ) loves eggs but not everyone can eat them in big quantities, for health reasons, of course.
And since we already eat lots of "hidden" eggs in egg pasta, in cakes, cookies, etc., we should however limit our diet to 1-2 egg based meals a week.
A question. When buying eggs, what's the criteria for choosing them? The size of the package? The size of the eggs? The price? Or you're more careful about the quality of the eggs that you eat?
It's been years now since I stopped buying "regular" eggs, and have been buying only eggs coming from free range or organic raised hens.
Is there a difference? Oh, yeas, a big difference.
You see, free range or organic raised hens are happier hens and therefore produce better quality and healthier eggs.
For examble, organicly produced eggs (which means that hens are not only fed organic food but are at the same time free range hens) are richer in Omega 3 fatty acids, Vitamins A, E, D, B12, betacarotene, folic acid and contain less colesterol than the eggs coming from intensive battery farmed birds.
I hope you'll keep this in mind next time you pick up some eggs at the store.

Egg

Second ingredient in my recipe today is leek. I love it as an ingredient in many dishes. I've stuffed chicken cutlets, made a tart, and I've made cream of soup, too, with leeks. And numerous other recipes that never made it to the blog.
Leeks are not only tasty, but have many health benefits as well.
They are rich in sulphur and potassium and therefore act directly on liver and kidneys as a diuretic. They contain good quantity of calcium and magnesium favoring physical energy and the bile functions.
If you are trying to lose weight or simply want to detoxify your body (smokers and people taking lots of pills in particular), it is advisable to include them in your diet, especially now that's autumn.
Off to the recipe now. A happy-eggs frittata jazzed up with tasty leeks. Ready?

Frittata with leeks and sesame seeds

Frittata with Leeks and Sesame Seeds


(1 serving):
1 leek
2 TBspoons sesame seeds
2 eggs
Extra Virgin Olive Oil
salt, pepper

Clean and wash the leek(s). Cut the white part (and eventually the more tender green part) into 1 cm (1/5") chunks.
Sauté the leeks in a skillet with a TBspoon or two of EVOO on medium low heat until tender.
In another skillet dry toast the seasame seeds, stirring continuously, until golden.
Add the sesame seeds to the skillet with the leeks, and stirfry together shortly.
Add the eggs lighttly beaten with salt and pepper, pouring them evenly over the lee,ks. When the bottom side is done (golden brown), flip the frittata and cook again for a minute.
Serve warm.


Frittata with leeks and sesame seeds

Qualche motivo per fare questa frittata? Vediamo.
Che le uova sono un ottimo alimento lo sappiamo tutti. Qualcuno è costretto a stare più attento per via del colesterolo, ma in generale piacciono a tutti, grandi e piccoli ed è difficile rinunciare.
Una domanda, però. Quando comprate le uova, come le scegliete? La confezione piccola o grande? Uova piccole, medie o grandi? Da allevamento in gabbia, da allevamento a terra o biologiche? O per voi è solo il prezzo quello che conta?
Beh, non tutte le uova sono uguali. La loro qualità dipende molto dal benessere delle galline che le producono.
Ecco perché le uova provenienti da galline allevate in batteria (nelle gabbie strettissime, con la luce accesa 24 ore, per farle mangiare in continuazione e produrre più uova possibile), non sono uguali a quelle provenienti dall’ allevamento biologico.
Secondo studi scientifici della LAV (lega antivivisezione), risulta che le uova provenienti da allevamenti biologici o all’aperto sono più ricche di acidi grassi omega 3, vitamine A, E, D, B12, betacarotene, acido folico e più povere di colesterolo rispetto a quelle delle galline cresciute in batteria.
Passiamo ai porri.
Sono ricchi in zolfo e potassio, e quindi hanno un’azione diuretica e drenante che agisce direttamente sui reni e sul fegato.
Contengono anche notevoli quantità di calcio e magnesio, favoriscono quindi l’energia fisica e l’attività della bile.
Il consumo dei porri è consigliato quindi durante la stagione autunnale a chi ha problemi di sovrappeso e chi ha bisogno di una cura disintossicante energica, come i fumatori e chi consuma molti medicinali.
(cito come fonte la rivista Cucina naturale)
E ora mando questo disco volante a carissima Federica del blog Note di cioccolato, come contributo alla sua raccola Un uovo per amico.

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 Frittata con porri e semi di sesamo


(per 1 persona):
1 porro
2 cucchiai di semi di sesamo
2 uova (bio o da allevamento a terra)
Olio extravergine di oliva
Sale, pepe


Mondate e lavate il porro, tagliatelo a rondelle larghe circa 1 cm.
Soffriggete il porro in una padella con uno o due cucchiai di olio EVO finché morbido.
In un’altra padellina tostate i semi di sesamo (senza aggiungere grassi), mescolando continuamente, finché dorati. Aggiungete i semi ai porri, alzate un po’ la fiamma e soffriggeteli brevemente insieme.
Versate le uova, leggermente sbattute con un po’ di sale e pepe, distribuendole in maniera uniforme sopra i porri. Quando la frittata è cotta sotto, giratela e fate cuocere ancora per un minuto.


Frittata with leeks and sesame seeds

Dok sam živjela na selu, nisam razmišljala puno o jajima koja su nam bila na raspolaganju. Ionako su dolazila ili od bakinih koka, ili od drugih seljačkih obitelji. Dakle najvećim dijelom od sretnih kokica što slobodno šeću po dvorištu pod budnim okom pijetla, i kad im je volja ugnijezde se u svoja topla slamnata gnijezda, a potom glasno objave cijelom selu da su "obavile svoj zadatak". Nije bilo većeg užitka za nas djecu otrčati odmah onamo i odnijeti još toplo jaje kući. Sretna vremena, jer onda su stigli intenzivni uzgoji nosilica u gajbama, jeftinija jaja, a sretne koke su počeli svi zaboravljati.
Ali jaja nisu sva ista. Kvaliteta jajeta ovisi i o dobrostanju koke koja ga je snijela. Eto zašto nije isto jedete li jaje koje su snijele kokice u gajbi, stisnute, bez mogućnosti kretanja i prisiljene jesti 24 sata ne bi li snijele što više jaja, ili jaje koje dolazi iz bio uzgoja ili barem od uzgoja na tlu ili na otvorenom.
Kad se kaže jaje iz bio uzgoja, to ne znači samo da kokice koje su ih snijele jedu biološki proizvedenu hranu, već i automatski isključuje uzgoj u gajbi na račun uzgoja na tlu i na otvorenom.
Prema znanstvenom istraživanju koje je sprovela talijanska udruga Lav (lega protiv vivisekcije), jaja iz bio uzgoja bogatija su masnim kiselinama omega 3, vitaminima A, E, D, B12, betakarotenom, folnom kiselinom i sadrže manje kolesterola od jaja koja dolaze iz intenzivnih uzgoja u gajbama.
Poriluk je povrće koje ja jednostavno obožavam. Njegov slatkasti okus koji ipak podsjeća na luk, ali je puno ukusniji po meni, idealan mi je sastojak u raznim jelima, kao punjenje za odreske, u juhi, u piti s ricottom, kao prilog, a našao je svoj put i do frittate.
Poriluk je bogat sumporom i kalijem pa stoga ima diuretska svojstva, djelujući izravno na jetru i bubrege. Sadrži i dobru količinu magnezija i kalcija koji potiču fizičku energiju i aktivnost žuči. Stoga se naročito savjetuje konzumiranje poriluka u jesen osobama koje imaju problema s težinom i koje žele pročistiti organizam od toksina, posebice pušačima i osobama koje uzimaju dosta lijekova.
I prijeđimo sad na sretnu frittatu.


Frittata s porilukom i sezamom


(za 1 osobu):
1 poriluk
2 žlice sjemenki sezama
2 jaja (bio ili iz uzgoja na tlu/otvorenom)
maslinovo ulje
sol, papar


Poriluk očistite, operite i narežite na komade od otprilike 1 cm (bijeli dio i nježnije zelene dijelove).
Izdinstajte poriluk s maslinovim uljem u tavi na laganoj vatri da malo omekša.
U drugoj tavi popržite sjemenke sezama (bez dodavanja masnoće) do zlatne boje, stalno miješajući.
Dodajte sjemenke omekšalom poriluku, pojačajte vatru i kratko popržite skupa.
Prelijte malo razmućena jaja, posoljena i popaprena po ukusu, preko poriluka i pecite na srednje jakoj vatri dok se lijepo ne zapeče odozdo. Okrenite uz pomoć palete pa opet kratko zapecite i s druge strane.
Poslužite frittatu toplu.

9 comments:

  1. hai detto proprio bene mia cara, non mi bastano mai le frittate e con i porri macava proprio ^__^ sfiziosissima l'idea dei semini, così non solo buona e salutare, ma anche carinissima. Un bacione, grazie ;)

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  2. Ma che bella frittatina laternativa. Sai che non l'ho mai fatta con i porri? interessante ^_^

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  3. Adoro le frittate, ti salvano sempre la cena! In questa tua veste non le ho mai assaggiate e mi incuriosisce un sacco!

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  4. Cosa vuoi che ti dica è una frittata eppure a me sembra splendida, bravissima !

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  5. Wow, una vera bomba di salute questa frittatina! Bravissima!

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  6. What a great idea, putting sesame seeds in a frittata. This looks delicious.

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  7. Bravo za post! Odlicno objasnjeno i vrlo edukativno. Jaja su manje-vise prisutna u ishrani svih nas, ali malo je onih koji znaju koliko je VELIKA razlika izmedju organiskih (domacih) jaja i ovih sa farmi koka nosilja. Uvek biram domaca jaja! Odlican recept i mnogo mi se dopadaju fotografije

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  8. odličan izbor sastojaka
    poriluk nisam voljela do nedugo, onda sam ga počela koristiti u raznim varijantama
    imam sreće s jajima, još uvijek ih uspijevam nabaviti u selu gdje kokice sretno šeću dvorištima :)

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  9. odlično pripremljena jaja, poriluk se odlično ovdje uklapa. A meni i na tanjuru izgleda jako dobro !! :)
    O jajima nekada nisam puno razmišljala, ali u zadnje vrijeme sve više . Nemam li priliku kupiti pravo domaće jaje tada kupovna pakiranja prevrnem po sto puta dok se odlučim koje ću uzeti. Super si ovo sve napisala !

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