23 April, 2010

Sweet...heart



I was pretty much in mood for baking today. But at the same time wanted to keep it simple.
Simple?!? So simple that I baked two cakes with the same batter.
I was simply impatient to try out my new springform - the cutest one I've ever had - heart shaped one.
But since it is a rather small one, had to do something with the rest of the batter. I guess I should have bought at least a couple of these.
So, here are the results. How do you like them?
It also happened to be my mother-in-law's birthday, so we virtually send her a birthday card featuring the little heart shaped cake as her birthday cake.

The cake itself is very simple and basic, but so good, moist... delicious...
If it wasn't this late (ups! it's 1 pm, better hurry up), I'd be having a cup of tea of coffee and nice big slice.
And the cream... decadent...



Apple cake

3 eggs
110 g sugar
140 g flour
1 teaspoon baking powder
35 g butter
1 lemon
2 apples

Prosecco cream

2 egg yolks
50 g sugar
0,75 dl Prosecco

Preheat the oven to 180°C/350F.
Melt the butter on low heat and let it cool a bit.
Sift the flour and the baking powder together, adding also a pinch of salt, and set aside.
Beat the eggs and the sugar with an electric mixer until pale and fluffy. Add gradually the flour and then the butter, too, mixing well.
Stir in the grated lemon rind and then grate the peeled and cored apples directly into the batter, stirring delicately.

Grease and flour a 20 cm round spring form, pour in the batter and bake the cake for about 40 minutes.

Serve the cake sprinkled with powdered sugar and cinnamon and some Prosecco cream:

Whisk together the egg yolks and sugar. Add the prosecco.
Place the mixing bowl over a pot with a couple centimeters of boiling water, and cook until the cream reaches desired thickness (which should be thick but still fluid).







Torta con mele

3 uova
110 g zucchero
140 g farina
1 cucchiaino di lievito per i dolci
35 g burro
1 limone non trattato
2 mele

Crema al prosecco

2 tuorli
50 g zucchero
0,75 dl prosecco

Accendete il forno a 180°C.
Sciogliete il burro a fuoco basso (o nel forno a microonde) e lasciatelo intiepidire.
Setacciate la farina con il lievito e un pizzico di sale.
Sbattete le uova con lo zucchero fino a ottenere un composto chiaro e spumoso.
Unite gradualmente la farina e poi anche il burro.
Aggiungete la scorza di limone grattugiata e mescolate delicatamente il composto.
Grattugiate le mele (sbucciate e private del torsolo) direttamente nel composto.
Imburrate e infarinate uno stampo a cerniera di 20 cm di diametro e versatevi il composto.
Cuocete la torta per circa 40 minuti.
Lasciatela intiepidire, sformatela e spolverizzate con lo zucchero a velo e la cannella, e accompagniate con la crema:
Mescolate i tuorli con lo zucchero, unite il prosecco e poi cuocete a bagno maria fino a ottenere una crema densa ma ancora liquida.



Kolač s jabukama

3 jaja
110 g šećera
140 g brašna
1 žličica praška za pecivo
35 g maslaca
1 neprskani limun
2 jabuke

Krema s prošekom

2 žumanjka
50 g šećera
0,75 dl prošeka

Umutite mikserom cijela jaja sa šećerom.
Dodajte postepeno brašno prosijano s praškom za pecivo i prstohvat soli.
Maslac prethodno otopite i ostavite da se ohladi pa dodajte u tijesto, i opet dobro izmiješajte.
Dodajte naribanu koricu limuna i naribane jabuke (naribajte ih izravno u tijesto).
Uspite tijesto u namašten i pobrašnjen kalup promjera 20 cm i pecite oko 40 minuta na 180°C.
Ostavite ispečenu tortu da se ohladi u kalupu, pa je izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz kremu s prošekom.

Krema s prošekom

Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte prošek, pa dalje kuhajte na pari miješajući kuhačom dok se krema ne zgusne, ali da je ipak tekuća.

25 comments:

  1. so cute! I want a pan like that. I bet it was delish <3

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  2. this is looking so good, nice ! voglio un po' di torta! mi piace il tuo blog e molto vario e contiene molte ricette appetitose! have a nice day! i am just curious: what nationality are you?

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  3. HY Dajana,
    Wow, completely a new recipe...Great...!

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  4. Amo le torte di mele, mi piace l'idea di metterle grattugiate nell'impasto. Ho l'impressione che così diano una consistenza "cremosa" Ciao, buon week end

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  5. Ciao! questa torta è da svenimento!! le foto parlano chiaro: FA VO LO SA!!!
    complimenti!

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  6. Stvarno je sweet, u svakom smislu! :) Možda mi je čak vijenčić simpatičniji kad su ovi sastojci u pitanju!

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  7. Kolač je lijep i volim ove sastojke.
    Srček za "slatku mamu" (moram reći da prezirem riječ svekrva) je sladak.

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  8. meravigliaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :P

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  9. * Danielle, thanks, it's one of those cakes that don't make you feel guilty for eating them, tasty but not "heavy";)) I'll have to do something about that pan

    * Just me, thank you for visiting, I'm glad you like my blog and recipes. I'm a Croat of origin/now Italian by adoption :))))

    *Jay, thanks

    *Federica, è vero, le mele grattugiate danno una consistenza davvero piacevole al dolce, e non è la prima ricetta dove ho potuto verificarlo. Grazie.

    *Federica, ciao, prima che svieni, in cucina a farne una, così almeno svieni con il sorriso :)))) Grazie

    *Tadeja, hvala, slažem se s tobom, obje su mi bile drage, ali vjenčić je možda i ljepši i romantičniji, vidi se i po slikama da sam bila neodlučna

    *Selma, hvala ti, i ja uvijek kažem "slatka mama", možda s malo ironije, jer moja i nije tako slatka, kad sam ljuta, može i "svekriva"

    *Luby, grazie :))))

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  10. *Villain, hvala ti, imamo poprilično slične ukuse nas dvije, što jednostavnije to bolje, zar ne?

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  11. VOGLIO quello stampo!!!! E la torta, of course...:-)))

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  12. Semplicemente meravigliosa, sia la torta, sia la crema...

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  13. molto raffinata sia la torta che la crema!!!!!

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  14. tako nekako! uvijek se treba sjetiti one: less is more (mislim na rad u kuhinji!) ;)

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  15. Oh wow, che meraviglia!!! :)

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  16. Prekrasno ! Kolač je odličan, savršena kombinacija sastojaka, a tek ova fina krema...., super ! Srce je lijepo, toplo, ...,ali ova verzija iz kuglof forme me ipak očarala, jako lijepo izgleda !

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  17. Un classico il dolce di mele intramontabile, con quella cremina poi è super :P

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  18. Absolutely delicious!! I can already smell it and taste it..i stvarno kako si rekla sto jednostavnije to bolje.

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  19. The heart is so pretty! And so delicious with that luscious cream!

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  20. Both cakes are so pretty! I love the dusting of sugar and the yummy cream!

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  21. Prekrasan kolačić, ta jabuka mu daje sigurno svježinu. I meni je ova forma vjenčića nekako simpatičnija!

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  22. Ok, the cake sounds great but the cream sounds ridiculous! I need to try it, my girlfriend loves prosecco.

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