20 April, 2010

La Dulce Vita



I don't know about you, but I find Dulce de leche one of the sweetest and most seducing things in the world. Apart from the fact that having a jar/tin of dulce de leche in my house is a high voltage danger. Seriously, every time I open the fridge and see it there smiling at me, I go back and grab a spoon, or (if I'm in a hurry), quickly turn around and dip my finger in :))))
I always use a shortcut way to prepare it, i.e. I buy a tin(s) of condensed milk and cook it unopened for 2 hours. All you need to do is check the water level, and your dulce de leche will be ready for you without effort (actually you will have to put some effort and not open the tin until it's completely cold :))))

I first saw a recipe for Dulce de leche muffins HERE, and then googled to see if there were other recipes, and found THIS ONE interesting as well. Add and substract, I came up with the recipe that follows.



Dulce de leche muffins

2 eggs
80 g fructose(or 120 g sugar)
250 g heavy cream
180 g flour
50 g oats
1 teaspoon baking powder
200 g dulce de leche
Shredded almonds or some other nuts of your choice


Turn the oven on to 180°C. Prepare the muffin tin (butter and flour it or line with paper cups; makes 16 to 18 muffins).
Sift together the flour and the baking powder and then add the oats and mix them all together.
Whisk the eggs and the fructose/sugar. Add the dulce de leche and whisk until smooth, then add the cream as well, and mix well.
Add the dry ingredients to the batter.

Fill the muffin cups to 3/4. Put some shredded almonds on top and bake for about 20 minutes, of course do the toothpick test before taking them out.

Let them cool on a cooling rack and let their softness and sweetness seduce you.




Crema di latte o Dulce de leche è una delle cose più dolci e più buone (leggi: irresistibili) per me. Un pericolo costante averne un barattolo nel frigo. Uso sempre il metodo semplice, cioè, latte condensato, pentola e due ore di cottura. Niente di più semplice. Dovete solo far attenzione che il barattolo sia costantemente sott'acqua, e alla fine aspettare che si raffreddi completamente prima di aprirlo. Dopo.... non velo dico... se vi rimane qualcosa, provate a fare questi muffin, morbidi, morbidi, e quanto profumano... lo scoprirete solo se provate a farli.

Muffin con dulce de leche

2 uova
80 g fruttosio (o 120 g zucchero)
250 g panna fresca
180 g farina
50 g fiocchi d’avena
1 cucchiaino di lievito per i dolci
200 g dulce de leche
mandorle a scaglie (o altra frutta secca)

Accendete il forno a 180°C. Preparate una teglia per i muffin (imburatela e infarinatela, oppure usate i pirottini di carta).
Setacciate insieme la farina e il lievito e poi mescolate ai fiocchi d’avena.
Mettete le uova e lo zucchero in una terrina e mescolate bene con una frusta (non c’è bisogno di montarle). Unite il dulce de leche e mescolate bene. Infine aggiungete la panna.
Incorporate gli ingredienti secchi e formate un impasto omogeneo.
Riempite gli stampi per i muffin fino a ¾, cospargeteli con le mandorle e cuoceteli per 20 minuti circa (prova stecchino).
Lasciateli raffreddare e poi lasciatevi sedurre dalla loro morbidezza e dolcezza.




Koliko ja obožavam dulce de leche, trebala bih staviti etiketu "opasno po život" na staklenku u hladnjaku. Jer svaki put kad otvorim hladnjak, opasnost vreba i ruka sama leti prema njemu.
Dulce de leche pripremam uvijek način "bez muke i teniskog lakta", tj. stavim kuhati neotvorenu limenku kondenziranog mlijeka 2 sata, i to je sve. Treba samo paziti da je limenka uvijek pokrivena vodom, i sačekati da se potpuno ohladi prije nego je otvorite. Nakon toga premjestim kremu u staklenku i dobro zatvorenu držim u hladnjaku. Vidjela sam negdje rokove trajanja, ali vjerujte ako je uspijem sakriti i zaboraviti traje tjednima u hladnjaku.
Recept za muffine sam prvo vidjela na Verinom blogu, i odmah sam rekla "ovo moram isprobati,
ODMAH. Onda sam još malo prošvrljala netom i našla još JEDAN koji mi se učinio zanimljivim. Na kraju sam nešto dodala, nešto oduzela, pa vam sad mogu ponudi i još jednu, sličnu ali različitu varijantu.
Šaljem i ove muffine našoj ovomjesečnoj domaćici igre
Ajme koliko nas je (igri koju je pokrenula Monsoon), Jasenki s bloga Sweet corner, tema je podsjećam vas Orašasti plodovi i smjenke, pa se pridružite ako već niste.

Dulce de leche muffins

2 jaja
80 g fruktoze (ili 120 g šećera)
250 g slatkog vrhnja
180 g brašna
50 g zobenih pahuljica
1 žličica praška za pecivo
200 g dulce de leche
bademi narezani na listiće

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za muffine (namastite i pobrašnite, ili obložite papirnim košaricama).
Prosijte skupa brašno i prašak za pecivo. Pomiješajte brašno i zobene pahuljice.
Ručnom žicom razmutite jaja sa šećerom. Dodajte dulce de leche i miješajte dok se ne sjedini s jajima, a onda dodajte slatko vrhnje i miješajte da dobijete glatku smjesu.
Dodajte suhe sastojke u smjesu od jaja i dobro promiješajte.
Ulijte smjesu u pripremljene kalupe, napunite ih do 3/4. Pospite muffine listićima badema i pecite oko 20 minuta dok lijepo ne porumene (ako niste sigurni jesu li pečeni provjerite čačkalicom).



My blog has a Facebook Fan page now, as well. You can join me there, too, help me decide which recipe to post next (you'll find a photo album Coming next?, let me know what inspires you most and what you'd like to see here on my blog sooner than other things). Also, if you don't have a food blog, but like trying out my recipes, next time take a picture and post it there. I'd love to hear from you. Positive or negative, just let me know what you think.

Il mio blog adesso ha anche la Fan page su Facebook. Visitatela, ditemi cosa vi piace, aiutatemi a decidere quale ricetta pubblicare qui (troverete il foto album Coming next?), pubblicate le foto delle mie ricette che avete provato, oppure suggeritemi le vostre. Vi aspetto.

Moj blog sad ima i svoju Fan page na Facebooku. Pridružite mi se, recite mi što mislite o pojedinim receptima, i blogu općenitu, pomozite mi odabrati sljedeći recept (pogledajte foto album Coming next?), a ako ste već radili neki moj recept i imate sliku (ili za ubuduće, sjetite se slikati), stavite je ondje, bit će mi veliko zadovoljstvo. Isto tako (ovo vrijedi naravno za one koji nemaju svoj blog) predložite mi neke svoje recepte.

27 comments:

  1. Abbiamo avuto un'idea simile ^_^ Nel week end ho preparato un plum cake con l'ultimo vasetto di dulce de leche e le gocce di cioccolato. Questi muffins saranno iper golosi; appena rifaccio il dulce li proverò sicuramente ;) Un bacio, complimenti

    ReplyDelete
  2. Mmmm...devono essere dei muffin superlativi e poi è una grande idea per usare il dulce de leche che ho fatto :))

    ReplyDelete
  3. Anything Dulce de leche is just irresistible!
    I love it.

    ReplyDelete
  4. Santo cielo, e posti simili meraviglie??? Gia' il dulce de leche in se' e' una tale tentazione...

    ReplyDelete
  5. interessante questa ricetta... ho ancora un vasetto di dulce de leche da far fuori! un bacione

    ReplyDelete
  6. Il Dulce de leche è stata una scoperta per me, l'ho preparato questa volta anch'io con il latte condensato, è buonissimo,ho in mente una ricettina ma mi sa che adesso sono due e dovro comprare altro latte condensato :P

    ReplyDelete
  7. wow they look and sound awesome. I've been keeping a can in my pantry and keep forgetting to make the dulce LOL

    ReplyDelete
  8. Juhu, mojoj sreći nije bilo kraja kada sam jučer u Sarajevu uspjela pronaći radnju sa kondenziranim mlijekom. Dulce de leche je sada napokon moj, a i kolači i keksići sa njim.

    ReplyDelete
  9. Ne usuđujem se ni napraviti dulce de leche jer bih ga sigurno smazala u vrlo kratkom roku. Prekrasni muffini!

    ReplyDelete
  10. Samo treba da napravim dulche :(((( jer ga kod nas nema za kupiti :((((((((((((((((((((
    inače diiiiiiiiiiiivno izgleda

    ReplyDelete
  11. e dolce vita sia :-P!!!
    complimenti!

    ReplyDelete
  12. Predivni muffins !!! I odličan recept ! Kud je tu dulche de leche , tud sam odmah ugledala i moje omiljene bademe. Ma neka je i samo listić badema u kolaču , moj je :) a ovdje su se listići badema tako lijepo smjestili na ove odlične muffins.

    ReplyDelete
  13. ma che delirio questi muffin!!!!!!
    voglio il latte condensato, voglio il latte condensatooooo!!!!
    sei un ge-ni-o!

    ReplyDelete
  14. Da i ja sam tražila kondezirano mlijeko ali nekako me blijedo gledaju ,čak sam i u Italiji na par mjesta pitala ali ga nemaju .Morat ćemo preći na težu verziju i probati ove muffine.

    ReplyDelete
  15. ciao dajana!
    li avevo fatti anche io tempo fa.... sono davvero insuperabili! e che splendide foto :-)
    ciao!

    ReplyDelete
  16. ma questi muffin sono sublimiiiiii!!!!! bravissima!

    ReplyDelete
  17. Sofficiosi e super gustosi questi muffins.

    ReplyDelete
  18. Divno izgledaju, bas nekako vazdusasto i lagano...ovde nazalost ne mogu nabaviti kondenzovano mleko, pa cini mi se da cu se morati upustiti u eksperiment "home made" dulche de leche...;)))

    ReplyDelete
  19. This sounds delish! Simple and satisfying

    ReplyDelete
  20. I see this in the store all the time and think of buying it. Now I will for sure! Your muffins look fantastic!

    ReplyDelete
  21. Odlično izgleda i zvuči! Bavila sam se i ja mišlju o muffinima sa dulceom, ali su moji stavili veto. :) Za razliku od moje mame, koja ga jede sa žlicom, mi drugi baš i nismo pretjerani ljubitelji kad je u nerazblaženom obliku. Ovako bi im se možda ipak moglo svidjeti! :)

    ReplyDelete
  22. adoro il dulce de leche una vera droga!!!
    questi muffins son da fare!!!
    così come voglio rifare alcuni fatti tempo fà, gusto caffè con ripieno di dulce de leche!;)))
    baci!

    ReplyDelete
  23. uh, natjerala si me u kuhinju po nesto slatko :)) fenomenalni su i hvala ti draga na jos jednoj ulaznici :)

    ReplyDelete
  24. Draga moja,hvala ti sto si uzela moj recept kao varijaciju.Dulche volimo svi,čak ponekada sebe uhvatim da ga jedem onako sa kasikicom...:)
    Pravila sam ga i od kondenz mleka po receptu Ruze123,i bio je odličan a uglavnom sada koristim kupovan.Mafine moji obozavaju,brzo ih napravim a deci su korpice sa "slatkim" u nutra uvek zanimljive...:)

    ReplyDelete
  25. gdje ste naslikondenzovano mlijeko u sarajevu?

    ReplyDelete
  26. Ja živim u Italiji ne u Sarajevu.

    ReplyDelete

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.