30 December, 2009

Happy, Happy New Year



This is no doubt my last recipe this year. Wish you all a Sweet, Sweet and Happy New Year.
See you soon, with new adventures from my kitchen, new recipes, and new stories. I really look forward to it. A big "Thank you" to all of you who regularly or occasionally stop by to say "Hello" or comment on my posts. It means so much to me.
See you soon, and, behave yourselves tomorrow night :))))

And, if you have never seen a plain Pandoro cake, which is one of the two typical Christmas cakes in Italy originally from the town of Verona (the other one is Panettone), then watch this video >>>Be good!<<<< . Sorry that I was in a big hurry when making this dessert and didn't have time to take step-by-step pictures to show you exactly what everything looks like.

PANDORO WITH DIPLOMATIC CREAM

1 Pandoro cake
+
Pastry cream:
6 eggs
150 g granulated sugar
500 ml milk
50 g AP flour or cornstarch
1 vanilla bean
+
Chantilly Cream:
250 ml whipping cream
50 g powdered sugar
+
2-3 TBspoons Limoncello
100 g sugar
100 ml water
juice from 1/2 a lemon

Put the milk (leave 1/2 a glass apart) and the vanilla bean in a large saucepan and bring to boil. Let it cool for 10 minutes and then remove the bean.
Put the egg yolks and the sugar in a mixing bowl and beat well with an electric mixer.
Slowly add the sifted flour (or cornstarch if you prefer) alternating it with cold milk (the 1/2 a glass you left apart).
Add this batter slowly into the warm milk, whisking.
Turn on the heat again, and let it simmer stirring continuously until you have the cream is dense.
Transfer into a bowl, cover with a piece of plastic wrap and let cool completely.

Beat the whipping cream with the powdered sugar until firm.
Mix it with the cool pastry cream and leave in the fridge until you are ready to use.

Cut the Pandoro horizontally into 1,5 cm thick slices.
Prepare the syrup with sugar, water and lemon juice. Add the Limoncello and use this to moisten the slices of Pandoro.
Place the lowest (the largest) slice of Pandoro on a tray.
Fill a pastry bag with the cream and pipe it all over the Pandoro slice.
Cover with the next slice and procede in the same way. I made 5 layers only but could have made at least 2 more.


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Auguro a tutti un anno pieno di felicità e tanta, tanta salute.
Ci vediamo presto con nuove avventure e ricette.
Un bacio grande a tutti.


PANDORO CON LA CREMA DIPLOMATICA

1 Pandoro
+
Crema Pasticcera:
6 tuorli
150 g zucchero
1/2 l latte
50 g farina o amido di mais
1 baccello di vaniglia
+
Crema Chantilly
250 ml panna da montare
50 g zucchero a velo
+
bagna:
100 g zucchero
100 ml acqua
succo di mezzo limone
2-3 cucchiai di limoncello


Mettete il latte (tranne 1/2 bicchiere) in una casseruola insieme al baccello di vaniglia, portate a ebolizione, togliete dal fuoco e lasciate in infusione per 10 minuti.
In una terrina mettete i tuorli e lo zucchero e lavorateli con uno sbattitore elettrico.
Gradualmente incorporate la farina e il latte freddo tenuto da parte.
Togliete il baccello di vaniglia dal latte caldo e aggiungete poco alla volta il composto di tuorli mescolando con una frusta.
Rimettete la casseruola sul fuoco e cuocete mescolando continuamente finché si addensi.
Trasferite la crema in una terrina, coprite con un pezzo di pellicola trasparente, facendola aderire sulla superficie di crema, e lasciatela raffreddare completamente.
Montate la panna con uno sbattitore elettrico, aggiungete gradualmente lo zucchero a velo e incorporatelo bene.
Mescolate le due creme, la pasticcera e la Chantilly, delicatamente, con un cucchiaio di legno.
Se non vi serve subito tenetela in frigo.
Per la bagna mescolate l'acqua con lo zucchero e succo di limone. Aggiungete anche il Limoncello.
Tagliate il pandoro orizzontalmente a fette larghe circa 1,5 cm.
Mettete la fetta più larga su un piatto. Bagnatela un po' con la bagna al Limoncello.
Trasferite la crema in una tasca da pasticcere con la punta a stella e distribuite la crema sulla fetta di pandoro.
Coprite con la fetta successiva ripetendo tutto (bagna + crema).
Decorate l'ultima fetta di pandoro con la crema e qualche amarena sciroppata.
Ho fatto solo 5 strati di pandoro, ma volendo si può fare anche più alto.
Su qualche fetta ho messo anche dei pezzettini di ananas fresco.

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Ovim receptom pozdravljam 2009. godinu i želim sve najbolje u 2010. svojoj rodbini, prijateljima, stalnim i slučajnim posjetiteljima mog bloga.
Provedite sutrašnji dan i večer u veselju, uz dobar zalogaj i u dobrom društvu, jer ako se po jutru dan poznaje... neka vam bude slatka i vesela cijela godina.
Do novog recepta u novoj godini.

PANDORO S DIPLOMATSKOM CREMOM

Diplomatska krema:
6 žumanjaka
150 g šećera
1/2 l mlijeka
50 g brašna ili škrobnog brašna
1 mahuna vanilije
250 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
zaljev (sirup)
100 g šećera
100 ml vode
1/2 limuna (sok)
2-3 žlice Limoncella
+
1 Pandoro


Odvojite 1/2 čaše mlijeka od 1/2 litre, a ostatak stavite da prokuha s mahunom vanilije. Isključite i ostavite da se prohladi 10-ak minuta.
Umutite dobro mikserom žumanjke sa šećerom.
Dodajte naizmjenično prosijano brašno i 1/2 čaše hladnog mlijeka.
Sipajte ovu smjesu u toplo mlijeko neprestano miješajući ručnom žicom.
Vratite na vatru pa kuhajte miješajući drvenom kuhačom da se krema zgusne.
Premjestite je u plastičnu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom (tako da prione uz površinu) i ostavite da se potpuno ohladi.
Umutite čvrst šlag od vrhnja sa šećerom u prahu.
Pomiješajte kremu od jaja i umućeno vrhnje i ostavite da se malo ohladi u hladnjaku. Napunite zatim vrećicu za ukrašavanje.
Za sirup otopite šećer u vodi i dodajte sok od pola limuna i Limoncello.
Pandoro narežite horizontalno na kriške debljine 1,5 – 2 cm.
Stavite prvu krišku na pladanj, namočite je malo sirupom, našpricajte ukrasno cijelu površinu kremom pa pokrijte sljedećom kriškom Pandora, ali tako da se ne poklapaju krakovi “zvijezde”.
Ponovite opet cijeli postupak i nastavite redati slojeve. Ja sam se zaustavila na petom, i samo gore ukrasila kremom i amarenama.
Držite u hladnjaku do posluživanja.

12 comments:

  1. What a beautiful layered cake!
    Dajana, best wishes for the year 2010!

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  2. wow what a cake happy new year sweet sweet Dajana

    love Rebecca

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  3. Squisita questo panettone!!


    TANTISSIMI AUGURI PER IL NUOVO ANNO

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  4. This is no doubt one of the most beautiful cakes! Happy New Year my friend!! :)

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  5. May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life! Happy New Year 2010! XO

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  6. Hi Dajana! Well you sure ended 2009 with a wonderful recipe! I have never seen this before and I have seen A LOT of recipes! Love the beautiful icing! WOW! I hope that you had a lovely Christmas in Italy and that you have a wonderful and blessed 2010 . . . I promise to continue to follow your wonderful blog! Baci, Roz

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  7. I have never seen this before, and have no idea what it is other than that is looks absolutely delectable!!!! Happy New Year Dajana... and I DO promise to behave myself this year... ;) Hope 2010 brings you much joy... Can't wait to see what you have in store for us this next year.. :)

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  8. che bello....una stella nel piatto , quello che ci vuole per una notte così speciale...bacio

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  9. Accostamento perfetto... crema e amarene... su un tappeto di stelle di pandoro!!!! buon 2010 ricco di pace gioia e serenità...baci

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  10. Draga Dajana,sve najbolje tebi i tvojoj familiji u Novoj 2010!!!

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  11. tantissimi auguri e complimenti per lo splendido pandoro!

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  12. auguri per il nuovo anno, che ti porti serenità, pace e tante cose belle
    bacioni
    Fiorella e Francesca

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