13 December, 2009

The caramel story continues...

Just a few words with this recipe: You have to try these!
I'm already addicted, I must have eaten half a batch all by myself.
Are you all frenetically baking for Christmas? Take a break, have a nice cup of coffee, cappuccino or hot chocolate and enjoy these crispy cookies with a creamy center. Oh, you haven't received the cookies I sent you, yet! Blame it on the postal service or get in your kitchen and make some, 'cause, if you have some caramels (not necessarily homemade), you can make these in no time... one, two, three! Done!
Happy Christmas baking, everyone!


CARAMEL FILLED COOKIES

Dough (for about 20 cookies):
250 g selfraising flour
20 g bitter cocoa
150 g butter
150 g sugar
1 egg yolk
+
20 soft
caramels

I prepared the caramels according to this
recipe, and formed 1-1,5 cm squares.
Sift the flour and the cocoa in a bowl and set aside.
Cream the butter and the sugar with an electric mixer at medium speed.
Add the egg yolk and mix it in with a wooden spoon (if you continue mixing with an electric mixer, do it really shortly not to overmix).

Add the flour mixture and mix/knead till you have smooth dough.

Form two discs, wrap each piece in plastic wrap and chill for 30 minutes.

Turn the oven on, to 190°C.
Roll the dough out on a lightly floured surface, to 5 mm thin.
Use two round cookie cutters (5 and 4 cm) and cut equal number for each size. Gather the scraps, roll them out again and cut more cookies. Repeat until you've used all the dough.

Place one caramell in the center of the bigger cookie,

cover it with a smaller one. Lift the edges of the bottom one up and seal.

Place the cookie on a baking sheet and press the edges with a fork.

Bake for 8-10 minutes.
Take them out and leave on the baking sheet for at least 5 minutes because they're very soft.

When they have cooled a little remove and let cool on a cooling rack.
They are wonderful eaten when still slightly warm, because very crispy and you have that gooey caramel coming out when you take a bite. Wonderlicious!


Can you resist and not make these?

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Servono poche parole per descrivere questi biscotti: sono golosissimi, buonissimi, irresistibili.

BISCOTTI FARCITI ALLE CARAMELLE

Pasta (per circa 20 biscotti):
250 g farina autolievitante
20 g cacao amaro
150 g burro
150 g zucchero
1 tuorlo
+
20
caramelle al latte

Ho preparato le caramelle il giorno prima e ho formato quadratini di circa 1 cm per lato.
Per la pasta:
Setacciate insieme la farina e il cacao.
Lavorate il burro e lo zucchero con uno sbattitore elettrico a velocità media fino a ottenere un composto cremoso.
Unite il tuorlo e mescolate con un cucchiaio di legno perché non bisogna lavorarlo troppo.
Aggiungete la farina con il cacao e formate la pasta liscia.
Formate due dischi, avvolgeteli nella pellicola trasparente e lasciate in frigo per 30 minuti.
Stendete la pasta su una superficie leggermente infarinata, a uno spessore di 5 mm.
Tagliate i biscotti con due tagliabiscotti tondi, 5 e 4 cm di diametro. Raccogliete i ritagli, stendete di nuovo e ritagliatene altri.
Mettete una caramella sul disco più grande, copritelo con il disco più piccolo premendo leggermente. Rialzate il bordo del disco inferiore e poi comprimete i bordi con una forchetta.
Mettete i biscotti su una piastra da forno distanziandoli uno dall'altro e cuoceteli nel forno preriscaldato a 190°C per 8-10 minuti.
Lasciateli raffreddare sulla piastra per 5-10 minuti e poi trasferiteli su una griglia.
Sono ottimi mangiati tiepidi perché molto croccanti con il ripieno ancora molto morbido.
Sono buoni anche per diversi giorni conservati in un contenitore di latta.

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Prekrasni keksi, prhki, krckavi s mekanim keramelom u sredini. Probajte ih napraviti i recite mi da nije tako :))) Sigurna sam da se kao ja nećete moći zaustaviti na prvom, ni drugom, ni trećem...

KEKSI PUNJENI KARAMELAMA

Tijesto (za oko 20 keksa):
250 g samodizajućeg brašna
20 g gorkog kakaa
150 g maslaca
150 g šećera
1 žumanjak
20 mekanih mliječnih
karamela

Napravila sam domaće
karamele, oblikovala kvadratiće stranice 1-1,5 cm. i ostavila ih da se dobro ohlade.
Nije neophodno da ih sami pravite, možete koristiti i kupovne, a možete umjesto karamela staviti i kockice mliječne čokolade.
Tijesto za kekse:
Prosijte brašno i kakao. Ako nemate samodizajuće brašno (self-raising), dodajte 5,5 g [1,5-2 žličice] praška za pecivo u obično brašno).
Umutite maslac i šećer mikserom na srednjoj brzini da bude kremasto.
Dodajte žumanjak, izmiješajte drvenom kuhačom samo da se sjedini s maslacem.
Umiješajte brašno s kakaom, izmiješajte i kratko izmijesite da dobijete glatko tijesto.
Podijelite na dva dijela, svaki dio oblikujte u kuglu koju malo stanjite rukom, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 1/2 sata.
Zagrijte pećnicu na 190°C. Obložite dva pleha papirom za pečenje.
Rastanjite tijesto na 5 mm debljine.
S dva okrugla kalupa vadite krugove promjera 5 i 4 cm.
Stavite jednu karamelu (ili kockicu čokolade) na veći krug, preklopite manjim krugom koji malo stisnite da prione oko karamele. Odignite rubove donjeg kruga i spojite ih s gornjim. Položite gotove kekse na pleh i još malo pritisnite rubove vilicom.
Pecite 8-10 minuta. Izvadite ih i ostavite na plehu još 5 minuta jer su jako mekani, a zatim paletom premjestite na rešetku da se potpuno ohlade.

*Ako sami pravite karamele, pazite da ne budu pretvrde.
Keksi se malo (ne previše) razvuku tijekom pečenja pa ostavite malo razmaka između dva keksa na plehu.
Zapravo, ako vam je lakše, možete vaditi krugove iste veličine i samo stisnuti rubove i malo pritisnuti vilicom. Ja sam napravila nekoliko i s čokoladom, i ni jedno punjenje nije iscurilo, tako da mislim da je i to u redu.

11 comments:

  1. these are amazing me very proud of yourself lol

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  2. The cookies must have tasted awesome with caramel!

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  3. Your cookies are never boring! They are so pretty! I bet they taste amazing! My grandmother would have liked these.

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  4. They look really good!!!!!! I've tried the same recipe, but with peanut butter instead of caramel.. Awesome!!!

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  5. Ovo si odlično ukombinovala,deca će biti odusevljena.Radiću danas karamele-prvi put,valjda ih neću prekuvati.

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  6. I have been wondering about my cookies! :D

    These do look irresistible! I think I would eat myself silly if they were at my house. My kids would have to fight me for them!

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  7. Ok, those are stunning. I need to have some, send them to me! Cmon, what's the international rate for cookies nowadays? ;)

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  8. I can't resist! These are just heavenly!

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  9. oooOOooo Chocolaty melty caramel goodness.... YUM!!!

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  10. Prvo,ostavila sam ti nagradicu na blogu Astal.
    Drugo,radila sam karamele,objaviću ih tek oko 20-tog 12,na blogu Delicious for kids,u okviru food blog igrice FBIRukavice,
    Elem,bile su mi bas mekane:(,valjda sam stalno imala bojazan da nebudu tvrde i pre vremena ih sklonila sa vatre,videćes fotkice..
    i da,jako mi se smesa penila dok sam kuvala.čak i na slaboj vatri..

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