19 November, 2009

Warning: Eat these slowly!



Strozzapreti al Radicchio, Brie and Speck


This pasta that carries such a strange name, "priest chokers", is part of culinary tradition of Romagna (Emilia Romagna region).
The story goes way back to the period between 13th and 19th century, during which Romagna was one of the Papal States or Pontifical States.
The name given to this pasta sounds more like a popular legend, but it definitely expresses the anticlerical attitude of the opressed inhabitants of this region, who unsuccessfully rebelled in different occasions.
Protagonists of this story, once more, are women (housewives, called "azdore" locally) who managed to express their creativity in the kitchen and rebel against disadvantages and hard everyday life during the papal governance, creating this hearty pasta.
The legend says that women took turns preparing this pasta for local priests, while their husbands wished the priests to choke eating it.
Another interpretation is that while making this pasta, women expressed their anger against hard life, such to strangle a priest.
This pasta is traditionally hand made, from flour, water and little salt. The dough rolled out thin, but not excessively (2mm), then cut into 1cm large and about 8 cm long stripes, that are shaped rolling them with a quick movement of both hands.
It is traditionally served with meat ragù (aka Bolognese sause) or sausage ragù.
However I chose to try them in a little different combination.
I found the recipe here, changing slightly the quantities of the ingredients.

Strozzapreti al Radicchio, Brie and Speck

Strozzapretti al Radicchio, Brie and Speck

* 400 g strozzapreti pasta
* 8 slices of speck or prosciutto
* 10-12 leaves of red radicchio
* 200 g Brie cheese
* 1 onion
* 2-3 tablespoons of Extra virgin olive oil
Cut the radicchio into thin stripes and let it soak in cold water.
Bring a large pot of water to boil, add salt and pasta. The cooking time for the pasta I used is 12-15 minutes.
While the pasta is cooking, chop finely the onion and saute on low heat with the oil, add the speck (or prosciutto) cut into stripes, add a tablespoon of water from pasta and cook for a few minutes until soft.
Add the drained radicchio, stirfry, and in the end add the chopped Brie cheese.
Cook on low until the cheese has melted, adding a tablespoon of water (from pasta) every now and then.
When the pasta is almost al dente, drain it, saving some water apart.
Toss the pasta with the radicchio, cheese and speck, add a little water at a time and cook until the pasta is al dente.
Serve with more fresh radicchio cut into stripes and shaved Parmigiano cheese. (I even sneaked a few drops of Balsamic vinegar on top)
Strozzapreti al Radicchio, Brie and Speck

dal sito Three Monkeys Online :
"Una delle leggende create per spiegare l’origine del nome si rifà alla tradizione per cui le donne romagnole preparavano questo tipo di pasta per offrirla al prete del paese, mentre i mariti, di estrazione evidentemente più anticlericale, auguravano al prete di “strozzarsi” mentre si abbuffava della minestra. Graziano Pozzetto, esperto di cucina e tradizione romagnola, suggerisce che l’etimologia del nome possa ricondursi alla ‘buona consistenza degli strozzapreti ... che serviva a domare la fame, tanto che anche il prete (che la fantasia popolare ha sempre disegnato forte mangiatore) ne sarebbe stato strozzato’. Il signor Pozzetto, nello stesso libro ("La cucina romagnola", Franco Muzzio Editore, 1995) dà anche un’altra interpretazione del nome, legandolo a quel movimento secco e deciso con cui l’azdora [la donna di casa romagnola] appunto ‘strozza’ i listelli di sfoglia per ottenere gli strozzapreti: ‘... in quel particolare momento si presume che l'azdora esprimesse una rabbia (forse scatenata dalla miseria e dai disagi della vita), tale da strozzare un... prete!’."

Invece di condire questa pasta con il tradizionale ragù romagnolo, ho cercato una ricetta un po' diversa. E
questa mi è piaciuta proprio tanto. Adoro sia il radicchio (e vi devo dire che il gusto amaro non si sentiva per niente) che il Brie. Quindi, non potevo assolutamente resistere. Anche il "giudice" (che mi ha criticato per mancanza di primi di pasta sul mio blog) era d'accordo con me.

Strozzapreti al radicchio, Brie e speck

Ingredienti (per 4 persone):
* 400 g strozzapreti
* 8 fettine sottili di speck o prosciutto
* 10-12 foglie di radicchio rosso
* 200 g di Brie
* 1 cipolla
* 2-3 cucchiai di olio EVO


Tagliate il radicchio a strisce e lasciatelo in ammollo in acqua fredda.
Cuocete la pasta in abbondante acqua salata e nel frattempo preparate il condimento (ci vuole meno tempo che per cuocere la pasta).
Soffriggete la cipolla tritata fine nell'olio EVO, aggiungete lo speck tagliato a striscioline e un cucchiaio di acqua di cottura. Cuocete per un paio di minuti a fuoco basso. Aggiungete il radicchio, e dopo anche il Brie tagliato a dadini. Cuocete mescolando e aggiungendo un po' di acqua di cottura della pasta finché il formaggio si sarà sciolto.
Scolate la pasta al dente e saltatela con il condimento.
Servite con altro radicchio tagliato a julienne e scaglie di parmigiano.
Non ho resistito e ho messo anche qualche goccia di aceto balsamico. Buonissimo!

Strozzapreti al Radicchio, Brie and Speck

Ovo čudno ime (doslovce prevedeno "uguši svećenika") ova je pasta dobila, ili barem tako kaže legenda, u razdoblju kad je Romagna bila pod papinskom vlašću.
U tim za narod teškim vremena, žene su se snalazile praveći ovu doista izdašnu i zasitnu tjesteninu.
Legenda kaže da su žene iz sela na smjenu pripremale ovu tjesteninu za lokalne svećenike, dok bi im njihovi muževi željeli da se uguše jedući je.
Obično se ova tjestenina priprema s mesnim raguom (Bolognese), ali ja sam htjela nešto drugačije, i ovaj mi se recept najviše svidio.
Recept sam našla
ovdje.
Ova se tjestenina pravi ručno i doista ju nije tešto pripremiti.
Tijesto se zamijesi od brašna, mlake vode i malo soli. Razvuče se tanko, otprilike 2mm i izreže na trake široke 1cm, a duge oko 8 cm. Zatim se oblikuje trljajući između dva dlana brzim pokretom.

Strozzapreti s crvenim radičem, Briejem i speckom

Sastojci (za 4 osobe):
* 400 g tjestenine strozzapreti
* 8 kriški specka ili pršuta
* 10-12 listova crvenog radiča
* 200 g sira Brie
* 1 glavica crvenog luka

* 2-3 žlice maslinovog ulja
Narežite radič na trake i ostavite u zdjeli s hladnom vodom.
Staviti kuhati tjesteninu u ključaloj slanoj vodi (za strozzaprete je potrebno 12-15 minuta). Za to vrijeme sitno narežite luk i popržite na ulju. Dodajte speck ili pršut narezan na trakice. Dodajte žlicu-dvije vode u kojoj se kuha tjestenina i kuhajte par minuta na laganoj vatri da speck i luk omekšaju.
Dodajte radič pa miješajući kuhajte na srednje jakoj vatri.
Na kraju umiješajte Brie narezan na kockice i miješajte da se sir istopi. Dodajite po potrebi žlicu po žlicu vode od tjestenine dok se ne stvori rjeđi, ali ne prerijedak, umak.
Ocijedite skuhanu tjesteninu i umiješajte umaku od sira, radiča i specka. Dobro izmiješajte i sve skupa zagrijte.
Poslužite s krupno naribanim parmezanom i po želji još kojim listom radiča narezanim na tanke trakice.

Strozzapreti al Radicchio, Brie and Speck


10 comments:

  1. Looks fantastic! I've been craving pasta wicked bad, I wonder if the store near my new apartment carries strozzapreti...

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  2. stupendi questi strozzapreti!!! il condimento lo faccio anch'io spesso! è ottimo! un bacione!

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  3. dimmelo che vuoi che svenga! favoloso questo piatto!

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  4. I've been hearing a lot about this lately! I'm going to keep my eyes peeled for this pasta! Your dish looks so delicious and creamy from the brie!

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  5. che bontà, io li divorerei subito!

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  6. oh looks wonderful and love the title!

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  7. love the story behind this pasta. the dish looks and sounds fantastic!

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  8. carissima scusa ma sono tornata sul vecchio blog http://ilcricetogoloso.blogspot.com. Un bacione.

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  9. Svi sastojci su odlični,što rezultira pikantnim ukusom!

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  10. I have never heard the story behind this. It looks absolutely delicious! Love the combo of flavors!

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