Chocolate surprise



I'd like to share these cute little pies with you. They are quite simple and quick to prepare. My only objection to the recipe is that it wasn't sweet enough. If you like it that way, then fine, but I'd like them a bit sweeter and flavourful.
The contrast between chocolate pastry and apples was so nice and surprising for me. If I didn't know what was inside I would probably never expect to find an apple heart.



CHOCK-APPLE PIES

125 g flour
125 g self-raising flour
1/2 teaspoon salt
1 tablespoon sugar
125 g chilled butter
100 g dark chocolate
1 egg yolk
2 tablespoons cold water

filing:
2 granny smith apples
1 tablespoon sugar
1 tablespoon water

toping:
90 g dark chocolate
25 g butter
2 tablespoons chopped walnuts

Sift the flours, add cold, chopped butter, salt and sugar and rub with your finger to obtain crumbs (or process in short bursts in your food processor). Add melted and cooled chocolate, the yolk and 2 tblsp cold water.

Mix everything (or process for 15 seconds) until the mixture comes together.
Turn over onto a floured surface and gather together to form a ball. The dough will be pretty sticky.
Wrap in plastic wrap and chill for 45 minutes
.

Preheat the oven to 180°C (350F), and prepare a muffin tin (I used a silicone tray, otherwise lightly grease it).
To make filling:


Peel, core and chop the apples. Put them in a saucepan with sugar and water, cover and simmer until puréed. Drain away the excess liquid and cool.

Roll out 2/3 of the dough thinly between two sheets of baking paper. Cut rounds and press them into your muffin moulds.

Put a heaped tablespoon of filling into each pastry shell.

Roll out the remaining pastry to make pie tops. Moisten the edges lightly with water and press them together firmly.
Lightly prick the tops of the pies.
Bake for about 20 minutes, let cool in the tins for 5 minutes, then remove and let cool completely.

To make topping: Melt chocolate and butter in a heatproof bowl standing over a pan of simmering water, until smooth and glossy. Spread evenly over the pies and sprinkle with walnuts. Refrigirate until the topping is set.



TORTINE DI CIOCCOLATO E MELE

125 g di farina
125 g di farina che lievita
1/2 di cucchiaino di sale
1 di cucchiaio di zucchero
125 g di burro freddo
100 g di cioccolato fondente
1 tuorlo
2 cucchiai d'acqua fredda

ripieno:
2 mele granny smith
1 cucchiaio di zucchero
1 cucchiaio d'acqua

decorazione:
90 g di cioccolato fondente
25 g di burro
2 cucchiai di noci tritate o sminuzzate

Setacciate insieme le farine. Aggiungete il burro freddo tagliato a pezzetti, sale e zucchero. Strofinate con le dita fino a ottenere delle briciole. Aggiungete il cioccolato sciolto e raffreddato, il tuorlo e 2 cucchiai di acqua. Mischiate tutto insieme e impastate velocemente su una spianatoia infarinata. L'impasto sarà morbido e appiccicoso. Formate una palla, avvolgetela nella pellicola e mettete in frigo per 45 minuti.
Riscaldate il forno a 180°C e preparate uno stampo da 9 muffin.
Sbucciate le mele e riducetele a pezzetti. Mettetele in una casseruola con il zucchero e l'acqua e lasciate cuocere coperto finché non diventino molto morbide. Togliete il liquido in eccesso.
Stendete 2/3 della sfoglia molto sottile tra i due fogli di carta da forno e ritagliate dei dischi con i quali rivestite i stampi da muffin.
Mettete in ogni tortina 1 cucchiaio colmo di mele.
Stendete il resto della sfoglia, ritagliate i dischi più piccoli e ricoprite le tortine sigillando bene. Bucherellate la superficie con uno stuzzicadenti e infornate per circa 20 minuti. Lasciate raffreddare 5 minuti prima di togliere dagli stampini, e poi lasciate raffreddare completamente.
Sciogliete il cioccolato con il burro a bagno maria. Distribuite la glassa sopra le tortine, e decorate con delle noci tritate grossolanamente.
Tenete in frigo.

Una mia considerazione. Le tortine sono davvero poco dolci. Se vi piace così, va bene, ma io la prossima volta aggiungerei un po' di zucchero in più.




ČOKOLADNE TORTICE S JABUKAMA

125 g brašna
125 g brašna s dodatkom praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 žlica šećera
125 g hladnog maslaca
100 g čokolade za kuhanje
1 žumanjak
2 žlice hladne vode

punjenje:
2 jabuke granny smith
1 žlica šećera
1 žlica vode

ukras:
90 g čokolade za kuhanje
25 g maslaca
2 žlice krupno naribanih oraha

Prosijte obje vrste brašna (ako nemate brašno s dodatkom praška za pecivo, koristite obično brašno i dodajte 1 žličicu praška za pecivo), hladan maslac narežite na listiće, pa miješajte s brašnom trljajući vršcima prstiju da dobijete mrvice. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, žumanjak, sol i šećer. Zamijesite sve sastojke, pa istresite na pobrašnjenu radnu površinu i kratko mijesite, oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak 45 minuta. Tijesto će biti mekano i ljepljivo.
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite tepsiju za muffine (malo je namažite maslacem).
Jabuke ogulite, narežite i stavite kuhati poklopljene sa šećerom i 1 žlicom vode dok ne omekšaju. Ocijedite višak tekućine.
Izvadite tijesto ih hladnjaka i tanko razvaljajte 2/3 između dva komada papira za pečenje. Narežite krugove kojima obložite kalupiće za muffine. U svaki stavite 1 žlicu nadjeva od jabuke.
Razvaljajte ostatak tijesta i narežite na manje krugove kojima pokrijte tortice. Stisnite malo rubove da se spoje. Čačkalicom izbušite površinu i pecite oko 20 minuta. Ostavite da se hlade 5 minuta u kalupima, a potom izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
Otopite čokoladu i maslac na pari da dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte kolačiće i ukrasite krupno mljevenim orasima.

Tortice bi po meni bile bolje s malo više šećera, moram upamtiti za sljedeći put.

Comments

  1. Those look wicked good! Mini pies are a good time. :)

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  2. I don't think I've ever had chocolate and apple together. It looks really yummy!

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  3. Those are just so cute!!! And sweeter is always better ;) anything with chocolate is all good.

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  4. MMMM Chocolate and Apples... YUM!!! Cool idea too.. Love them!

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  5. i don't think i would have thought of these combination, but they look good

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  6. Devono essere deliziose, complimenti!

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  7. Your post is making me so hungry!

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  8. these are adorable great job LOL

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  9. Ho segnato la ricetta, ho tanto cioccolato fondente in frigo.Ciao, un bacione!!

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  10. * Thanks, Bob, there's something about small size cakes that I can't resist
    *the ungourmet, it's lovely, isn't it
    *Right, Danielle, but not too much
    *Thanks, Shane
    *Justin, I was surprised how good this combination was, the apples contrasted chocolate perfectly
    *Cathy, I'd send you some, but you know, Canada is not really around the corner from here, ha,ha
    *Thanks, Rebecca
    *Webmaster, grazie per la visita e i complimenti
    *Grazie, Nanny e Solema

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  11. senti facciamo scambio? io ti do i miei saccottini e tu mi dai le tue tortine? che meravigliaaaa... io non so resistere!!!

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  12. Apples and chocolate are not a combo seen often in desserts. These look scrumptious! What cute little treats!

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  13. Wow, these look great! I don't think I've ever had chocolate & apples together...must try them :D

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  14. Mamma mia, e che acquolina!!!Questa ricetta la segno, mi attirano troppo!!!
    Bravissima come sempre, baci ...

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